20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Publiek kan stemmen op BNA Beste Gebouw van het Jaar

Trendy houtsoorten

Bankzitten in stijl

AMSTERDAM – Welk gebouw volgt Hotel Van der Valk Zuidas op als Beste Gebouw van het Jaar? Voor de editie 2022 zijn nog tien projecten in de race voor dé architectuurprijs van Nederland. Onder leiding van juryvoorzitter Barbara Baarsma bezocht de jury twintig van de ruim tachtig ingezonden gebouwen.

Met de bekendmaking van de genomineerden begint ook de periode dat het publiek kan stemmen, via www.gebouwvanhetjaar.nl. De publieksactie wordt samen met mediapartner Volkskrant georganiseerd. Van de tien gebouwen zijn in de categorie Particuliere Woonbeleving de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier genomineerd. In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie zijn twee projecten geselecteerd: Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. In de categorie Stimulerende Omgevingen zijn drie nominaties. Dat zijn Floating Office Rotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen – beide in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. Opvallend is dat de helft van de genomineerden woningbouw betreft.

Stemmen op de genomineerden kan tot en met 28 april. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Daarnaast maken alle genomineerden kans op de vakjuryprijs. De winnaar van BNA Beste Gebouw van het jaar 2022 en wordt samen met de andere winnaars bekendgemaakt op 12 mei in het Theater Zuidplein te Rotterdam. Dit gebouw was in de editie 2021, categoriewinnaar voor Leefbaarheid & Sociale Cohesie. BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor gebouwen die opdrachtgevers, gebruikers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar tonen aan dat het gebouw excellentie in brede zin biedt. Naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook gebruiks- en belevingswaarde, toegevoegde maatschappelijke waarde en kwaliteit van samenwerking meegewogen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X