20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Cao Houtverwerkende Industrie

UTRECHT – De reiskostenvergoeding binnen de Houtverwerkende Industrie worden verhoogd met 10 euro. “Dat klinkt misschien niet veel, maar is substantieel in deze tijd van hoge brandstofprijzen en dito kosten van levensonderhoud”, zegt onderhandelaar Roel van Dijk van CNV Vakmensen. “Net zo mooi is dat we de lonen voor werkvloer en kantoorvloer gelijk hebben getrokken.’

In het cao-overleg is een nieuwe cao afgesproken met een looptijd van twee jaar (1/4/22 – 31/3/24). Van Dijk: “In die periode gaan de lonen jaarlijks met 3,25 procent omhoog. Dat gebeurt in de vorm van een percentage (1,25 procent) én 50 euro bruto per maand, telkens per 1 juni van beide kalenderjaren. Maar minstens zo belangrijk is dat we deze loonsverbeteringen nu hebben afgesproken voor het voltallige personeel dat maximaal 40.000 euro per jaar verdiend. Voorheen mocht het kantoorpersoneel slechts rekenen op de helft van de verbeteringen. Een klein aantal meerverdieners valt buiten deze afspraak.”
De verhoogde vergoeding voor de woon/werkreiskosten tikt ook lekker aan volgens Roel van Dijk. “Iedereen die verder dan 10 km verwijderd woont van zijn werk krijgt er maandelijks 10 euro bij. Dat is toch een belangrijk gegeven met de huidige absurd hoge brandstofprijzen en hoge kosten van levensonderhoud.”

De CNV Vakmensen-bestuurder hecht ook aan de gemaakte afspraak dat ondernemingen beloven zich slechts met gecertificeerde uitzendbureaus in te laten bij de uitbesteding van werk. Voor duurzame inzetbaarheid en scholing heeft CNV Vakmensen ook aanvullende afspraken kunnen maken met de werkgevers.

Van Dijk constateert dat de werkgevers goed in de gaten hebben dat de vraag naar werknemers groot is: “Het is in dat opzicht bijzonder dat we vóór het verstrijken van de oude cao al een nieuwe afspraak hebben liggen. Dat was in het verleden wel eens anders.”

Tot de Houtverwerkende Industrie behoren de Dutch Manufacturing Association (Nederlandse Borstel-, Kwasten- en Houtwarenproducenten), de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie en de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten. De branche telt circa 4.000 werknemers.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X