8.6 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Omslag Europese handel in rondhout

CRYSTAL LAKE (VS) – De handel in stammen en hout in Europa zal de komende jaren drastisch veranderen als de houtoogsten in Centraal-Europa afnemen en de sancties tegen Rusland leiden tot een afname van de invoer van bosproducten. Dat meldt Wood Resources International.

De Centraal-Europese rondhoutmarkten bevinden zich op een keerpunt. In de afgelopen vier jaar hebben de bossen grote schade opgelopen door een uitbraak van sparrenschorskevers in een groot deel van de regio. Het zorgde voor tijdelijke verhogingen van de oogst, de houtproductie en de houtuitvoer. De plaag in Tsjechië en Duitsland heeft de afgelopen jaren geleid tot recordhoge houtoogsten. Concreet betekende dit een jaarlijkse toename van houtoogst tot 15 procent in de jaren van 2017 tot 2021.

Groei export

De hoeveelheid hout beschadigd door schorskever piekte in 2019 en daalde daarna met 5 procent in 2020 en 24 procent in 2021. Het volume beschadigd hout zal naar verwachting met 10-20 procent per jaar dalen en tegen 2025 weer dicht bij het langetermijngemiddelde liggen. De sterke stijging van de houtvoorraad is opgevangen door binnenlandse zagerijen (60 procent) en door toegenomen export van zaag- en pulpstammen (40 procent). Extra houtlevering tegen scherpe prijzen hielp de Midden-Europese zagerij-industrie uit te breiden. De toename van zaagsel en houtsnippers van zagerijen hebben de productiegroei van houtpellets en panelen mogelijk gemaakt.

Omslag

Nu de houtoogsten hun hoogtepunt hebben bereikt, moeten exporteurs en kopers van rondhout zich de komende jaren aanpassen aan een verminderde aanvoer van naaldhoutstammen. Midden-Europees hout zal de productie afnemen ten opzichte van het huidige recordniveau en de regio kan verschuiven van een netto rondhout-exporteur tot een netto-importeur. Een omslag dus. Bovendien heeft de Russische invasie van Oekraïne geleid tot sancties bij de invoer van vrijwel alle bosproducten uit Rusland en Wit-Rusland naar Europa.

Oekraïne

De verminderde houtvoorraad in Centraal-Europa en de Russische invasie van Oekraïne zullen gevolgen hebben voor de Europese industrie productie, handelsstromen en bosproducten. Zagerijen moeten zich opnieuw richten op het zagen met een kleine diameter en vezelindustrieën zullen op zoek moeten naar alternatieve soorten. De boseigenaren gaan zich de komende jaren richten op intensiever bosbeheer om zo meer rendement uit het bos te halen, zo verwacht Wood Resources International.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X