14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

ABN Amro: verdere daling transacties op huizenmarkt

AMSTERDAM – ABN Amro verwacht dat het aantal huizenaankopen in 2022 zal dalen met 15 procent. Van stabilisatie is pas sprake in 2023. Toch blijven de huizenprijzen verder stijgen, naar verwachting met 12,5 procent. Het is volgens de bank van cruciaal belang om de woningvoorraad uit te breiden en te verduurzamen om zo de betaalbaarheid te vergroten.

ABN AMRO stelt voor het tweede achtereenvolgende kwartaal haar ramingen voor het aantal transacties op de woningmarkt bij. Zo gaat zij ervan uit dat het aantal huizenkopen in 2022 met 15 procent zal dalen in plaats van met 10 procent. Bovendien verwacht ABN AMRO in 2023 een stabilisatie, terwijl zij eerder verwachtte dat het aantal transacties met 5 procent zou stijgen. Aanleiding voor deze aanpassing is het verslechterende sentiment ten aanzien van de woningmarkt. Zo is niet uitgesloten dat veel huishoudens grote financiële beslissingen – zoals het kopen van een huis – voor zich uitschuiven als gevolg van de inflatie en groeiende onzekerheden over de financiële doorwerking van de oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd valt het aantal woningaankopen terug, doordat maar weinig betaalbare woningen te koop staan. ABN AMRO houdt wel vast aan haar prognoses voor de huizenprijzen. Zo ligt dit jaar naar verwachting een prijsstijging van 12,5 procent in het verschiet en in 2023 van 5 procent, blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN AMRO.

Oplopende woonlasten

Het sentiment op de huizenmarkt staat vooral onder druk, doordat de woonlasten steeds zwaarder drukken op de inkomens van huishoudens. Zo stijgen de netto woonlasten harder dan het netto inkomen, vooral bij huizenbezitters die annuïtair aflossen op hun hypotheek. Door de voortdurende prijsstijgingen houden gezinnen aan het eind van de maand volgens ABN AMRO minder geld over voor wonen. Ook de stijgende hypotheekrente gaat ten koste van de betaalbaarheid van woningen. Door het stringentere monetaire beleid van centrale banken en gestegen risicopremies op financiële markten verwacht de bank dat de rentes voorlopig blijven stijgen. In combinatie met de aanhoudende prijsstijgingen op de woningmarkt wordt het hierdoor steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden. Veel kopers zien zich hierdoor genoodzaakt om hun zoektocht (voorlopig) te staken.

Verduurzaming

Hoewel het er naar uitziet dat het aantal transacties zowel in 2022 als 2023 substantieel zal dalen, verwacht ABN AMRO niet dat dit zich zal vertalen in een daling van de huizenprijzen. “De schaarste aan betaalbare woningen is één van de belangrijkste oorzaken van de hoge huizenprijzen. Gezien de recente prijsstijgingen begin dit jaar zal – zelfs als de prijzen op het huidige niveau stabiliseren – de gemiddelde prijsstijging toch hoog uitvallen. Bovendien staat de hypotheekrente – hoewel deze sinds begin dit jaar stijgt – nog altijd op een historisch laag niveau”, vertel Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN AMRO. “De doorstroming op de woningmarkt kan verbeteren als er meer woningen bijkomen. Naast nieuwbouw is óók veel aandacht nodig voor de verduurzaming van de woningvoorraad. Zeker gezien onze afhankelijkheid van Russisch gas is het belang hiervan alleen maar toegenomen.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X