22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Stemronde De Boom van het Jaar 2023

LEERSUM – Wordt het de Mondriaantaxus, de Kabouterboom of de Marialinde? De zilveresdoorn die meegroeide met een jonge gemeente of de eik die werd gered dankzij een petitie? De boom bij het monument of juist op de begraafplaats? De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2023 is gestart. Ook dit jaar heeft de jury uit alle inzendingen twaalf bomen (een voor elke provincie) genomineerd. SBNL Natuurfonds in Leersum organiseert deze verkiezing voor het zesde jaar op rij.

De Boom van het Jaar 2023 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een legende, een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn om gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de 220-jarige en bedreigde Markiezeneik op het Landgoed Amelisweerd in Utrecht de nationale titel.

Van 4 september tot en met 16 oktober (12.00 uur) kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2023. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year 2024. Deze bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de zestien deelnemende landen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X