13 C
Apeldoorn
maandag 17 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Continu gezonde binnenlucht op een energiezuinige manier

In alle houtbewerkende of –verwerkende bedrijven is sprake van blootstelling aan houtstof. In Nederland hebben zo’n 740.000 werknemers hier dagelijks mee te maken. Sjoerd Gersonius van Euromate vertelt: “Houtstof is niet alleen slecht voor de gezondheid van de medewerkers. Het veroorzaakt ook storingen aan machines, productielijnen en laadbanden. Daarnaast zorgt het stof voor slijtage van materiaal zoals banden van heftrucks, waardoor extra kosten ontstaan.”

“Bij de juiste randvoorwaarden wordt normaal gesproken een groot deel van het grofstof en spaanders afgevangen. Dat wil niet zeggen dat ál het stof afgevangen wordt. Fijn houtstof is namelijk een makkelijke ‘ontsnapper’ aan de reguliere gebouwgebonden systemen en bronafzuiging. Dit fijnstof wordt door de luchtstromen meegenomen de hal in.”

De professionele luchtreinigers van Euromate reduceren deze ziekmakende vervuiling wél, waardoor een gezonde werkomgeving ontstaat. “Het zijn compacte units die op strategische plaatsen eenvoudig aan het plafond kunnen worden bevestigd,” legt Sjoerd uit. “Bovendien zijn ze modulair opgebouwd, waardoor ze gemakkelijk op een veranderende activiteit kunnen worden afgestemd.”

Onder het motto ‘meten is weten’ benadert Euromate de stofproblematiek op een unieke manier. Sensoren op strategisch uitgekozen plaatsen berekenen continu de capaciteit en noodzaak aan gezuiverde lucht. Tegelijkertijd sturen ze de luchtreinigers aan en berekenen ze wanneer de filters aan vervanging toe zijn. Het resultaat? Een optimaal werkklimaat met minimale energiekosten.

De systemen van Euromate worden steeds meer gebruikt voor stofafzuiging in de houtbewerking. Het bedrijf heeft ruim 47 jaar ervaring met luchtreiniging en is op dat gebied een wereldwijde autoriteit.

Meer informatie: www.euromate.com

- Advertisement -

Laatste nieuws

X