22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Biofilisch tiny house biedt mogelijkheden

NIJMEGEN – Vader en zoon Van der Putten (eigenaar van iNEX standbouw) zijn er met behulp van Daan Bruggink –  oprichter/directeur van ORGA architect – in geslaagd om een betaalbaar, schakelbaar, biobased en 100 procent circulair & recyclebaar tiny house te ontwerpen. Het huisje genaamd MUBE wordt CO2-neutraal en zonder stikstof uit te stoten gebouwd.

Mube kan volgens de ontwerpers worden ingezet om de woningnood op te lossen (minister De Jonge maakte onlangs geld vrij voor heel veel kleine flexwoningen), maar is vooral ook mooi en gaat veel woon-, leef-, zorg- of werkcomfort opleveren. De MUBE (Modulair, Unique, Biobased & Biofilic, Environment) Spaces worden in drie maten geleverd en zijn schakelbaar. Daarmee kunnen je vanaf 15 vierkante meter (kosten 28.000 euro) eindeloos variëren in uiterlijk en grootte.

De woningen worden gebouwd door de Prefab Fabriek in Culemborg en kunnen makkelijk grootschalig en seriematig geproduceerd worden voor bijvoorbeeld werk-, woon-, zorg- en hospitalitydoeleinden zoals een woonhuis, mantelzorg- of vakantiewoning, een praktijkruimte of een thuiswerkplek. De huisjes (met veel daglicht, groendak, zonnepanelen etc) worden in een dag geplaatst. Zowel exterieur als interieur kunnen grotendeels naar eigen smaak worden afgewerkt.

Leven in een biofilisch huis zorgt bewezen voor minder stress, meer creativiteit, een hogere productiviteit en helpt om de genezing en het herstellend vermogend van lichaam en geest te bevorderen, zo stelt ontwerper Bruggink.
De MUBE werd deels uit nood en deels uit idealisme geboren. Zo werd Ralf van der Putten door corona gedwongen na te denken over een andere toekomst. Hierdoor en door de drang om na 26 jaar tijdelijke standbouw iets te realiseren met een blijvend karakter, iets wat bijdraagt aan het geluk en welzijn van de mens, maar wel vanuit hout en kwaliteitsmaterialen gerealiseerd kan worden, is de MUBE geboren. Zoon Ralf jr, die een nauwe band heeft met vaders, wilde net ook wat anders en gaf zijn studie geschiedenis eraan om deze droom samen te realiseren. Moeder Van der Putten doet op de achtergrond overigens ook mee.

Architect Daan Bruggink deed de afgelopen vijftien jaar zijn best om bestaande conventies in de bouw te doorbreken en te sturen op een transitie naar fossielvrije, circulaire en gezonde gebouwen. Bijvoorbeeld als voorzitter van de Adviesgroep Nieuwbouw & Renovatie van de Dutch Green Building Council. De activiteiten van Daan zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo stond hij vijfmaal in de ABNAMRO Duurzame 50 (vorig jaar op 5), op 9 in de Innovatie Top 100 van het MKB, won Bruggink de Nederlandse Bouwprijs en de Cirkel Award, was hij Alumnus van het jaar van de TU Delft en werd hij genomineerd voor de Creative Heroes Award en de Ingenieur van het Jaar-verkiezing. Ook de gebouwontwerpen van ORGA vielen veelvuldig in de prijzen. Zo werd basisschool de Verwondering in 2021 aangewezen als duurzaamste gebouw van Nederland.

Voor veel meer informatie zie www.mube-spaces.com.

 

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X