22.1 C
Apeldoorn
zondag 21 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Veilig werken in de hitte

UDEN – De temperaturen stijgen flink komende dagen. En werken onder warme omstandigheden kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen. De zon hoeft niet eens fel te schijnen; een warme omgeving is genoeg om ‘warmtestuwing’ te krijgen. En dat kan weer zorgen voor hittekrampen, -uitslag en –uitputting en in ernstige gevallen voor een hitteberoerte (met beschadiging aan het zenuwstelsel tot gevolg). Symptomen van hittestress zorgen voor een verminderde concentratie en dat vergroot de kans op ongevallen. Wiltec, specialist op het gebied van veilig werken, geeft tips om hittestress te voorkomen.

De warme zomermaanden brengen voor veel beroepensgroepen en werknemers gevaren met zich mee. Mensen met een slechte conditie, met overgewicht maar ook met een extreem laag gewicht (minder dan 50 kg) en mensen met hart- en vaatziekten lopen meer risico. Zwangere vrouwen lopen een hogere kans op uitdrogingsverschijnselen en flauwte. Daarnaast zorgen maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing (meer oudere medewerkers) en het veranderende klimaat (steeds warmere zomers) voor een grotere kan op hittestress.

De belangrijkste oproep van Wiltec aan werkend Nederland: let op elkaar en stimuleer elkaar om genoeg te drinken en wanneer nodig even een pauze in de schaduw te nemen.
10 tips om hittestress te beperken:

1. Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Beschikbaarheid van voldoende (koud) drinkwater is belangrijk. Hiermee blijft de vochtbalans in het lichaam op peil en wordt het lichaam ook van binnenuit licht gekoeld.

2. Pas werktijden aan en neem pauze 
Probeer de warmste uren van de dag indien mogelijk te vermijden en begin bijvoorbeeld extra vroeg in de ochtend of haal in de avond wat tijd in. Bovendien is het belangrijk om op tijd pauze te nemen, probeer dan de schaduw of een koele ruimte op te zoeken. Niet alleen werken in de volle zon, ook werken bij bewolkt weer kan de lichaamstemperatuur laten oplopen. Flexibele werktijden en het nemen van extra pauze, komen de de productiviteit ten goed.

3. Vermijd direct zonlicht 
Werk niet in de volle zon en houd de huid zoveel mogelijk bedekt. Draag een cap, helm of pet voorzien van een nekflap en gebruik zonnebrandcrème tegen verbranden van de huid. Creëer schaduw en/of luchtstromen op de werkplek om de temperaturen te laten zakken.

4. Houd elkaar scherp in de gaten 
Warmte maakt duf. Zeker wanneer u met zware machines werkt kan dit voor (levens)gevaarlijke situaties zorgen. Spreek elkaar erop aan als u ziet dat uw collega een pauze of glas water nodig heeft. Een zwangere collega heeft meer kans op uitdrogingsverschijnselen en flauwte. Tevens kan werken in de warmte voor gezondheidsproblemen zorgen voor werknemers met een slechte conditie, met een extreem laag gewicht, met een hoog vetgehalte, met hart- en/of vaatziekten of die bepaalde geneesmiddelen gebruiken. Houd elkaar daarom scherp in de gaten! Zorg voor ekaar.

5. Pas uw outfit aan 
Het liefst zet u die beschermende maar veel te warme helm af, maar dat is natuurlijk geen optie! Persoonlijke beschermingsmiddelen en beschermende kleding zorgen ervoor dat u sneller last heeft van de hitte, maar zijn vaak nodig bij het uitvoeren van uw werk. Een zomeroutfit kan de oplossing zijn. Kies voor de varianten die inspelen op warmere temperaturen. Zoals een helm met extra ventilatie, handschoenen gemaakt van hetzelfde materiaal als sportkleding en shirts die klamme transpiratieplekken voorkomen.

6. Voer vrijgekomen warmte af 
Verkijk u niet op de gevoelstemperatuur. Ook als u niet in de volle zon werkt kan door de combinatie van hoge temperaturen en fysiek werk een gevaarlijke situatie ontstaan. Zeker als ook nog eens gewerkt wordt met machines waar warmte vanaf komt. Zorg er daarom voor dat vrijgekomen warmte van machines en apparatuur afgevoerd kan worden.

7. Eet gekruid
Door gekruid eten te nuttigen gaat u meer transpireren! Dat klinkt als iets wat u juist wilt voorkomen, maar onthoud; transpireren is de natuurlijke manier waarop uw lichaam zichzelf afkoelt, belangrijk dus als het warm is. Vergeet niet om het vocht dat u verliest met drinken aan te vullen.

8. Zoek op de juiste manier verkoeling 
Zoek op tijd verkoeling. Als u dat doet bij de airco, zorg dan dat het temperatuurverschil niet al te groot is; maximaal 5 graden verschil. Grotere temperatuursverschillen belasten het lichaam en kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot volledige verstoring van de bloedsomloop. Houd in de gaten dat het afkoelen bij de airco kan voelen alsof u goed bent afgekoeld, maar dat die verkoeling heel oppervlakkig is. Uw huid is afgekoeld, maar uw bloed niet. Hierdoor kunt u zich binnen de kortste keren weer oververhit voelen.

9. Gebruik koelkleding en koelingsproducten 
Als u fysiek werk verricht in hete omstandigheden kunnen verkoelende PBM uitkomst bieden. Koel preventief door bijvoorbeeld een koelvest te dragen voor werkzaamheden starten, zodat de lichaamstemperatuur tijdens de werkzaamheden minder snel oploopt. Ook kunt u tijdens het werken koelen, door tijdens de werkzaamheden de koelproducten te dragen. Of koel na het uitvoeren van het werk. Het dragen van een koelvest doet de lichaamstemperatuur dalen.

10 Wees op de hoogte van de gevaren 
Zorg dat u en uw medewerkers op de hoogte zijn van de gevaren van hittestress. Bereid uw medewerkers voor en geef uitleg over de risico’s.

Meer weten over hittestress? Download de Whitepaper hittestress of lees meer op beta.wiltec.nl/hittestress

- Advertisement -

Laatste nieuws

X