22.4 C
Apeldoorn
dinsdag 6 juni 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Vijf vragen aan… Wyke Smit

UTRECHT – Wyke Smit is sinds oktober vorig jaar directeur van FSC Nederland. Ze zet zich onder andere in voor het uitrollen van de strategie 2021-2025 met als doel het beschermen en herstellen van bossen wereldwijd. Hierin ligt de focus op drie ambities: 100 procent duurzaam hout en papier op de Nederlandse markt, meer houtgebruik in de bouw en verbeteren van het verdienmodel van (tropische) bossen.

Al bijna 30 jaar is het de missie van FSC om bossen te herstellen en te beschermen. Als FSC-bosbeheer plaatsvindt, waar ook ter wereld, is sprake van een gezond bos dat leeft. Dat maakt FSC-bosbeheer een belangrijk instrument tegen ontbossing. Door te kiezen voor FSC-producten geef je de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dat betekent ook dat bos niet kan worden omgezet in gebieden voor palmolie-, soja- of veeteelt.

Wat maakt het werken voor FSC Nederland aantrekkelijk?
“Dat FSC een initiatief is dat economische, sociale en ecologische belangen daadwerkelijk samenbrengt, spreekt me erg aan. Bossen beschermen door ze een economische waarde te geven én eisen te stellen aan hoe ze beheerd worden en hoe er omgegaan wordt met de mensen die er leven. Verder hebben we een geweldig leuk team om mee te werken.”

Waar liggen de kansen?
“Er zijn nog teveel mensen die juist vanuit hun hart voor duurzaamheid geen tropisch hout gebruiken. Maar als er meer FSC-gecertificeerd tropisch hout gebruikt wordt, kunnen er juist méér bossen beschermd worden en is de druk om het land anders te gaan gebruiken minder. Bovendien is hout voor veel toepassingen een heel milieuvriendelijk (bouw)materiaal.”

Wat zijn de voornaamste bedreigingen?
“De grootste kansen liggen bij overheden, maar paradoxaal genoeg vormen zij ook de grootste belemmering: overheden schrijven als opdrachtgever gecertificeerd hout voor bij bijvoorbeeld bouwprojecten of rond weg- en waterbouw, maar lang niet altijd wordt ook gecontroleerd of er daadwerkelijk duurzaam hout geleverd is. Voor bedrijven die investeren in certificering en daarmee in verantwoord bosbeheer is dat soms frustrerend (en voor ons ook).”

Welke organisatie/persoon binnen uw sector verdient een compliment?
“Gelukkig zijn dat er velen: veel houtbedrijven, bouwers, retailers, overheden en bosbeheerders verdienen een compliment voor hun ambities op het gebied van behoud van de bossen. Maar als ik er één moet noemen dan zeg ik: mijn voorgangster Liesbeth Gort. Die is met een ambitieus nieuw initiatief gestart om het verdienmodel van bossen te verbeteren. Treevive wil klimaatfinanciering zoeken voor het behoud, herstel en duurzaam beheer op lange termijn van tropische boslandschappen.”

Waar moet FSC over 10 jaar staan?
“FSC is dan een vanzelfsprekende garantie van ontbossingsvrije producten. Het areaal FSC-gecertificeerd natuurlijk bos in de tropen is een veelvoud van wat het nu is. Hout is natuurlijk het bekendste ‘bosproduct’, maar het gaat ook om bijvoorbeeld kurk, bamboe, bosvruchten, paddenstoelen of natuurlijke latex. Of wat te denken van kunstmatige cellulosevezels die zijn afgeleid van hout en vaak voor kleding worden gebruikt, zoals viscose, modal en lyocell? Met behulp van allerlei nieuwe technieken zoals satellietobservatie, blockchain, houtidentificatie en digitale audits wordt de ketencertificering eenvoudiger zonder aan betrouwbaarheid in te boeten.”

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X