20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houtcafé ‘Wijzigingen EUTR en gevolgen nieuwe EU Wet ‘Ontbossingsvrije producten’

Donderdag 17 februari 2022 | 15:00-16:30 uur | Online via Microsoft Teams

Leden van de VVNH en NBvT kunnen donderdag 17 februari deelnemen aan een online bijeenkomst. Tijdens dit Houtcafé krijgen ze informatie over de nieuwe EU Wet ‘Ontbossingsvrije producten’ en de mogelijke gevolgen voor import, handel en overige ketendeelnemers als gevolg van invoering van deze nieuwe wet. Tevens is er aandacht voor de wellicht wijzigende positie van EUTR en VPA’s daarbinnen.

In april 2021 werd door een Duits Europarlementslid een voorstel bij de Europese Commissie ingediend voor een Delegated Act gericht op het voorkomen van ontbossing en bosdegradatie door eisen te stellen aan grondstoffen en producten die door EU geïmporteerd worden: ‘Proposal for a Regulation concerning certain commodities and products associated with deforestation and forest degradation’. Het voorstel werd op 17 november 2021 voor verdere behandeling geaccepteerd. Een officieel gepubliceerde Delegated Act maakt de uitvoering door lidstaten verplicht. Frankrijk heeft aangegeven – als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie – deze wet versneld te willen invoeren, zo mogelijk al in september 2022.

Gevolgen

Bij het opstellen van deze Delegated Act – aanvankelijk bedoeld voor producten als en van palmolie, soja en cacao – is ook gekeken naar de EUTR als systeem waarmee ook hout en houtproducten in beeld kwamen en inmiddels onderdeel van het voorstel uitmaken. Belangrijke vraag is of er door deze wet extra verplichtingen ontstaan aan de Due Diligence bij de import en handel van hout en gelden die dan alleen voor operators of ook voor andere partijen in de keten? Blijft de EUTR in zijn huidige vorm van kracht? Wat gebeurt er met de lopende VPA’s (V-LAS)? En welke rol spelen de certificeringsinitiatieven als FSC en PEFC hierbij?
Omdat dit ingrijpende gevolgen kan hebben voor importeurs, handel en andere partijen is hier, mede op aangeven van de VVNH, meteen door European Timber Trade Federation (ETTF) op aangesloten. Dit doet zij samen met de Europese Lobbyorganisatie CEI-Bois. Deelnemers aan het Houtcafé krijgen informatie over de knelpunten die ETTF en CEI-Bois voorzien en hun voorstellen tot aanpassing aan de Europese Commissie.

Programma

– 14.45 uur: Digitale inloop
– 15.00 uur: Opening en welkom
– 15.05 uur: Inleiding op de wet ‘Ontbossingsvrije producten’
Paul van den Heuvel, directeur VVNH en Centrum Hout
– 15.25 uur: EUTR, VPA en mogelijke gevolgen voor import en handel hout en houtproducten
André de Boer, adviseur VVNH
– 15.45 uur: Vragen en discussie
– 16.00 uur: Afsluiting

Deelname

Het betreft een besloten online Houtcafé, dat uitsluitend toegankelijk is voor (aspirant) leden van de VVNH en NBvT.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X