6.4 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Gratis online cursus: ‘Duurzaam bouwen met hout’

DELFT – Inschrijven voor de gratis online cursus ‘Sustainable Building with Timber’ op edX, het online leerplatform van Harvard en MIT is nu mogelijk. Deze cursus is ontwikkeld door de Technische Universiteit Delft (TU Delft) in samenwerking met FSC® Nederland en andere partijen.

De eerste editie van deze zeven weken durende cursus start op 18 oktober.

Meer dan 35 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de gebouwde omgeving, waarvan een derde specifiek gerelateerd is aan de productie van bouwmaterialen zoals beton, metaal en kunststoffen. Naast klimaatverandering zijn er nog andere uitdagingen voor de bouwsector, zoals grondstoffenschaarste, gezondheidsproblemen en de noodzaak om voldoende woningen te bouwen. “De manier waarop we bouwen en materialiseren moet veranderen. Een van de meest veelbelovende oplossingen is bouwen met hout en andere biobased materialen uit duurzaam beheerde bronnen. Dankzij diverse ontwikkelingen in bouwmethoden en massief hout en/of composiethout en biobased materiaalcomposieten is grootschalige toepassing van hout in de gebouwde omgeving mogelijk, ook voor hoogbouw. De hoogwaardige toepassingen met hout zullen in belangrijke mate bijdragen aan de noodzakelijke transitie naar een minder impactvolle constructie (industrie).” aldus Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft.

HOME voor de toekomst

De cursus is ontwikkeld als onderdeel van het project HOME for the future. Dit ambitieuze project, geïnitieerd door FSC Nederland en FSC Denemarken, heeft als doel de hoeveelheid hout uit duurzaam beheerde bossen die wordt gebruikt in de sociale woningbouw te vergroten. Het project omvat verschillende activiteiten: het verbeteren van de positie van hout als bouwmateriaal in wetgeving, het vergroten van kennis over bouwen met hout in de bouw en het produceren van levenscyclusanalyses (LCA’s) en productkaarten (EPD’s) die worden toegevoegd aan de Nationale Milieudatabase. Daarnaast worden tools ontwikkeld om de kosten- en klimaatvoordelen van bouwen met hout beter in kaart te brengen. HOME for the future maakt deel uit van het EU LIFE-programma.

Inschrijven kan via www.online-learning.tudelft.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X