17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

VVNH aandeel duurzaam geproduceerd hout daalt in 2021 licht

VVNH aandeel duurzaam geproduceerd hout daalt in 2021 licht

ALMERE – Uit de rapportage onder de VVNH leden blijkt dat het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal (met CoC-certificaat FSC en/of PEFC) in 2021 licht is gedaald naar 92,2 procent. Dat is een lichte daling van 1,5 procent ten opzichte van 2020. Deze eerste daling sinds vele jaren bevestigt dat er blijvend aandacht nodig is voor de duurzame herkomst van het hout.

Jaarlijks monitort de VVNH de duurzame herkomst van het geïmporteerde hout dat haar leden op de Nederlandse markt hebben gebracht en analyseert de Stichting Probos deze gegevens. De VVNH doet dit vanuit het belang van duurzaam geproduceerd hout en duurzaam beheerde bossen, waarbij het uitgangspunt is ‘bos blijft bos’.

De vraag naar duurzaam geproduceerd hout is ondanks alle inspanningen nog steeds geen vanzelfsprekendheid in de keten. Paul van den Heuvel, directeur VVNH – en Centrum Hout: “Na het eerste Corona-jaar 2020 was het de vraag hoe 2021 voor de houtsector en onze leden zou uitpakken. De rapportage laat zien dat ondanks dat het aanbod en de beschikbaarheid door onder andere beperkingen van productiecapaciteit, beperkte zeevrachten en verhoogde zeevrachtkosten bij tijd en wijlen lastig waren, de leden het importvolume hebben weten vast te houden. Dat het overall duurzaamheidpercentage in zo’n moeilijke markt slechts licht is gedaald stelt gerust, maar bevestigt dat het continueren van de vraag naar duurzaam geproduceerd hout essentieel is voor het vasthouden en verder vergroten van het aanbod en daar hebben we alle schakels in de keten voor nodig.”

De VVNH-leden importeren in 2021 ruim twee miljoen kubieke meter aan naaldhout, hardhout en plaatmateriaal. Bij naaldhout en plaatmateriaal is het aandeel duurzaam geproduceerd over 2021 respectievelijk 96,6 procent (-2,2 procent 2020) en 94,3 procent (-3,9 procent 2020). Van het hardhout komt 67,6 procent (+0,4 procent 2020) uit gecertificeerd duurzaam beheerd bos met CoC-certificaat.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X