16.9 C
Apeldoorn
zaterdag 13 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nationale stemronde voor De Boom van het Jaar 2022

LEERSUM – De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2022 is gestart. Uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year.

 

De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde of waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.

 

Tot en met 17 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2023. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de zestien deelnemende landen. De organisatie van de Nederlandse verkiezing is in handen van SBNL Natuurfonds.

 

De genomineerden per provincie:

 1. Drenthe: De Paasbergeneik (Odoorn)
 2. Flevoland: De Homerusboom (Almere)
 3. Friesland: De stille getuige aan de Beackendyck (Bakkeveen)
 4. Gelderland: De Koortsboom (Overasselt)
 5. Groningen: Een gewone rode beuk (Veendam)
 6. Limburg: Wachters en Waaiers langs de Geul (Valkenburg)
 7. Noord-Brabant: De Philipsboom (Eindhoven)
 8. Noord-Holland: De monumentale vleugelnoot (Hoofddorp)
 9. Overijssel: De Bakenboom (Deventer)
 10. Utrecht: Een Markiezeneik (Utrecht)
 11. Zeeland: De majestueuze witte paardenkastanje (Zierikzee)
 12. Zuid-Holland: Het 100-jarige ‘verbindende beuken’ van de Greupkerk (Oud-Beijerland)

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X