19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Meeste afval op bouwplaatsen is verpakkingsmateriaal

APELDOORN – Ongeveer de helft van het afval op een bouwplaats is folie of ander plastic verpakkingsmateriaal, kartonnen dozen  en wegwerppallets. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Insert in opdracht van Koninklijke Hibin. Het doel van het onderzoek was om te achterhalen in hoeverre er verspilling optreedt van bouwmaterialen op de bouwplaats en hoe die verspilling verminderd kan worden.

Uit de analyse blijkt dat slechts een klein percentage van bruikbare bouwmaterialen in de container belandt (10-15 %). In de meeste gevallen zijn bouwmaterialen bruikbaar voor een ander project en wordt het materiaal meegenomen naar de volgende bouwplaats.

Naast de bruikbare materialen is er ook niet-bruikbaar bouwmateriaal, bijvoorbeeld zaagafval, beschadigd materiaal of materialen die niet direct meer aan de technische eisen voldoen. Dit verlies (25-42%) is vaak van tevoren al verwacht in de calculatie. Daarnaast beperken de onderaannemers dit verlies van materiaal zo veel mogelijk.

De grootste winst is te behalen in het verminderen van verpakkingsmateriaal. Dit vertegenwoordigt het grootste deel van afval wat in de containers belandt. Deze afvalstroom kan worden onderverdeeld in folie of ander plastic verpakkingsmateriaal, kartonnen dozen en wegwerppallets, waarvan deze pallets in volumes het grootste aandeel vertegenwoordigen. (bron: www.hibin.nl)

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X