17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Voor fans van oranje

ZOETERMEER – Terwijl heel Nederland de prestaties van Oranje op de voet volgt en in afwachting is van de wedstrijd tegen Roemenië, lanceren ambachtelijk ondernemers een online campagne, om hun ambachten voor het voetlicht te brengen en te laten zien dat ambachtslieden bij uitstek maatwerk leveren. Het is te vinden op het platform: Gemaakt in Nederland (www.gemaaktinnederland.nl). Een unieke plek waar ondernemers actief in nu al twintig verschillende ambachten hun vak en werk promoten.

AmbachtNederland roept ondernemers in allerlei ambachten op om mee te doen. Samen maken zij maatwerk uit eigen land, hét alternatief voor massaproducten van grote ketens. Het is belangrijk de ambachten zichtbaar te maken om verschillende redenen. In het ambacht is sprake van ontgroening en vergrijzing. Ondernemers gaan met pensioen en zonder bedrijfsopvolger moeten zij de deuren van hun bedrijf sluiten. ‘Je moet een ambacht op je netvlies hebben, wil je het (als jongere) als beroep overwegen.’

Pianotechnicus Frans Pietjouw (Oude Tonge): “Er gaan veel te weinig mensen in de pianotechniek aan de slag. Veel van mijn vakgenoten zijn al op leeftijd, en zouden graag een opvolger vinden. Ik denk dat dit soort ambachtelijk werk, in je eigen werkplaats of atelier, veel mensen meer voldoening geeft dan het werk dat ze nu doen. Maar je moet wel op het idee komen. Daarom maak ik me hard voor meer zichtbaarheid en meer waardering voor de ambachten in ons land.”

Ook de economische en maatschappelijke bijdrage van het ambacht is groot. De bedrijven zitten in de haarvaten van de samenleving. De ondernemers zijn maatschappelijk betrokken en actief in de lokale gemeenschap. Maar in een veranderende wereld moet je als ambachtelijk bedrijf ook online zichtbaar zijn en je onderscheiden van grote bedrijven en massaproducten uit het buitenland. Meubelmaker René Onwezen (Amersfoort) kijkt niet alleen naar zijn eigen werk, maar ook naar het grotere plaatje: “Ik vind het belangrijk dat meer mensen beseffen dat het geld het land uitgaat, als we spullen importeren. Elke euro die je uitgeeft aan een lokale ondernemer, is goed voor de Nederlandse economie. Via gemaaktinnederland.nl kunnen we laten zien wat wij in Nederland allemaal maken, repareren en restaureren. Dat zie je niet op de sites van online warenhuizen. Gemaakt in Nederland zou de nieuwe norm moeten zijn.”


Duurzame keuzes

Het besef dat gedrag effect heeft op het milieu komt bij steeds meer mensen in beeld. Het belang van duurzame productie én duurzame producten staat vast. Ambachtelijke bedrijven zijn bij uitstek duurzaam. Ze maken gebruik van zo min mogelijk grondstoffen, werken vaak circulair en maken producten op maat die minder trendgevoelig zijn. Daarnaast zorgen zij voor reparatie en restauratie. Dé manier om de levensduur van producten te verlengen.  Dat vindt ook maatkleermaker Thea van Wissen uit Moordrecht: “Maatkleding voldoet volledig aan jouw wensen en draag je dus graag. En een jurk die je te lang vindt wegdoen? Nee, gewoon laten aanpassen. Een colbert dat te wijd is in de kledingbak? Niet doen. Laat het verstellen als je duurzaamheid belangrijk vindt. Ik help graag mee mensen daarvan bewust te maken.”

Samen van meer waarde
Consumenten die op zoek zijn naar uniek maatwerk, kunnen dit voortaan vinden op gemaaktinnederland.nl. Door samen het ambacht te promoten, komen ambachtelijke bedrijven als dat Frans, René en Thea weer in beeld bij het Nederlandse publiek.  Maar ook andere ambachten zoals de glazenier, lijstenmaker, parketteur, houtdraaier of meubelstoffeerder. Samen zorgen deze ondernemers voor meer instroom, afzet en waardering voor het Nederlands vakmanschap, want dat is hard nodig.

Over AmbachtNederland
Gemaakt in Nederland is een initiatief van AmbachtNederland (www.ambachtnederland.nl), een coöperatie van ambachtelijk ondernemers opgericht om de ambachten in ons land toekomst te geven. Dit platform voor ambachten is tot stand gekomen mede dankzij een financiële bijdrage van het Ministerie van OCW. Het biedt een antwoord op de groeiende behoefte aan samenwerking binnen de sector ambachten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X