17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Twintig circulaire flexwoningen in recordtijd opgeleverd

SITTARD – Bouwbedrijf Tala heeft in Sittard twintig permanente verplaatsbare woningen opgeleverd. Tussen de opdracht van Wonen Limburg en de oplevering zat een recordtijd van slechts negen maanden, vanuit de Aedes raamovereenkomst. De woningen op een voormalig parkeerterrein aan de Heinseweg worden door de gemeente Sittard-Geleen ingezet voor herhuisvesting van Oekraïense inwoners. Na vijf jaar verhuizen de modulaire woningen van kruislaaghout (CLT) naar een andere locatie.

De compacte maar ruimtelijke woningen van 46 vierkante meter en 5 meter breed zijn circulair en biobased. Ze zijn voor zo’n 85 procent gemaakt van natuurlijke hernieuwbare of hergebruikte materialen. Zo leggen de twintig woningen 670 ton CO2 voor zeer lange tijd vast. De constructie is volledig van massief CLT met houtvezelisolatie en een houten gevel. Zo robuust dat de woningen in drie modules ook gemakkelijk weer verplaatst kunnen worden. Op de daken ligt een dakbloemenweide met inheemse bloeiende planten, goed voor de biodiversiteit.

Einde levensduur kan de woning bijna volledig hergebruikt worden door het losmaakbare bouwsysteem.

Record snelheid project

In de fabriek van Tala in Broekland (Overijssel) zijn de woningen efficiënt en onder ideale omstandigheden volledig afgewerkt inclusief badkamer, installaties en huisnummer. Met minimale impact op locatie zijn de woningen geplaatst, vier woningen per dag. De laatste vier op 10 juni 2024 en op 27 juni 2024 leverde Tala het project woonrijp op.

De snelheid van dit project zit in diverse onderdelen die soms gelijktijdig liepen. Het gebruik van de Aedes raamovereenkomst, een gezamenlijk inkooptraject van woningcorporaties, maakte de selectieprocedure en opdrachtverlening helder en snel in oktober 2023. Het woningconcept lag al uitgewerkt op de plank. Daarnaast kon de vergunningprocedure snel van start en parallel lopen met de bouw. Dat is een voordeel van modulair bouwen: de vergunning en locatie hoeven nog niet definitief gereed te zijn voor de start van de productie in de fabriek.

Circulaire woningen

Ondanks de snelheid is niet bezuinigd op duurzaamheid en kwaliteit. Dat is terug te zien in een gevalideerde Milieuprestatie Gebouwen (MPG) van 0,34 in combinatie met honderden tonnen CO2-opslag en een biobased aandeel, losmaakbaarheid en hergebruikpotentie van rond de 85 procent.

Tala bouwt betaalbare hoogwaardige woningen volgens permanent bouwbesluit met duurzaamheid als drijfveer. Ook al staan deze woningen slechts vijf jaar op deze locatie. In de businesscase van dit project kan dat doordat de woningen even lang meegaan als traditionele huizen en een tweede locatie is gegarandeerd. Het modulaire Tala concept maakt de woningen flexibel aanpasbaar om de kans op het vinden van een nieuwe locatie te vergroten.

Einde levensduur kan de woning bijna volledig hergebruikt worden door het losmaakbare bouwsysteem. Alle materialen zijn geschroefd of genageld en kunnen dus gescheiden worden. In de woningen zijn ook nu al gerecyclede en hergebruikte materialen toegepast, waaronder sanitair. De wasbakken zijn bijvoorbeeld geoogst uit een sloopproject en gereviseerd weer toegepast.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X