20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Veel minder faillissementen

DEN HAAG – Corona of niet, het aantal faillissementen was in ruim 30 jaar niet zo laag als in 2021. In december gingen er 137 bedrijven failliet. Dat is minder dan in november en daarmee komt het totaal aantal faillissementen over 2021 uit op 1.536, dat is het laagste aantal sinds 1990.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen van bedrijven (exclusief eenmanszaken) was vorig jaar zelfs het op één na laagste sinds het CBS de cijfers begon bij te houden, in 1981.

Overheidssteun

Vorig jaar gingen 43 procent minder bedrijven en instellingen failliet dan in het jaar ervoor. Dat minder bedrijven hun activiteiten moesten staken, wijt het CBS deels aan de noodsteun van de overheid in het kader van de strijd tegen de economische gevolgen van corona. Ook laten rechters in de kern gezonde bedrijven vanwege de coronacrisis minder snel failliet gaan.

In december gingen dertig bedrijven minder failliet dan in november. In die maand was het aantal faillissementen nog flink gestegen, al was dat aantal nog steeds een stuk lager dan voor de coronacrisis.

De loonsteun voor ondernemers was voor oktober vervallen, maar werkgevers konden wel weer steun aanvragen voor de maanden november en december. Zo wilde het destijds demissionaire kabinet bedrijven helpen die worden geraakt door lockdownmaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In alle provincies waren er minder faillissementen, maar de daling was het grootst in Noord-Holland.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X