22.1 C
Apeldoorn
zondag 21 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB)

DEN HAAG – Vanaf 1 januari 2023 kunnen mensen met een beroepsziekte als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen een éénmalige financiële tegemoetkoming van de overheid aanvragen.

De regeling geldt voor (oud)werkenden of zelfstandigen met longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en schildersziekte (CSE). Zij kunnen de regeling aanvragen bij het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG). De uitvoering van de regeling ligt bij Lexces, ISBG en de SVB.

 

Ook voor zelfstandigen

Voor de oude regeling kwamen alleen werkenden in aanmerking die in het verleden waren blootgesteld aan gevaarlijke stoffen op het werk. De huidige regeling geldt voor alle werkenden met gediagnostiseerde longkanker door asbest, allergisch beroepsastma en schildersziekte (CSE). Dit betekent dat ook ZZP’ers aanspraak kunnen maken. In de toekomst komen ook werkenden met andere beroepsziekten door gevaarlijke stoffen in aanmerking voor een tegemoetkoming. Wanneer dat gebeurt en welke beroepsziekten dat zijn, bepaalt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Nadere informatie:

www.ser.nl/nl/thema/arbeidsomstandigheden/dossiers/Dossier-gevaarlijke-stoffen

- Advertisement -

Laatste nieuws

X