12.7 C
Apeldoorn
zondag 14 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

‘Meer Bomen Nu’ van start in Gelderland

De burgerbeweging Meer Bomen Nu gaat vanaf 4 november tot begin maart aan de slag om 100.000, veelal inheemse, bomen en struiken te verplanten. Meer Bomen Nu verplant zaailingen die nu op plekken staan waar ze niet kunnen uitgroeien tot volwassen bomen. Zo krijgt de berk uit de heide een tweede kans in de windsingel van een voedselbos. Dat is goed voor klimaat én de biodiversiteit. Iedereen kan meedoen met de actie; om te helpen of voor een gratis boom.

Deze winter gaat Meer Bomen Nu voor de derde maal van start in Gelderland.  Door de tomeloze inzet van tal van vrijwilligers werden er vorig jaar meer dan 77.000 bomen en struiken gered van de versnipperaar. Dit moeten er komend jaar nog veel meer worden.

Elsemarieke Spriensma, coördinator van Meer Bomen Nu Gelderland vertelt: “Meer Bomen Nu geeft mensen energie. Je leert over bossen en bent werkzaam op plekken waar je anders niet snel komt en aan het einde van de dag heb je ook nog eens honderden bomen gered. Daarvoor hebben we iedereen nodig: vrijwilligers, bedrijven die een dag met collega’s de handen uit de mouwen willen steken, schoolklassen, verenigingen, iedereen op om mee te doen!”

‘Tweedehands’ bomen zijn overal 

Elke boom maakt jaarlijks vele zaailingen. Veel van deze zaailingen overleven het niet omdat ze opkomen op ongeschikte plekken. Ze staan bijvoorbeeld te dicht bij het wandelpad en worden daarom afgemaaid. In samenwerking met tal van boswachters en groenbeheerders scheppen de vrijwilligers van Meer Bomen Nu deze kansarme boompjes met wortel en al uit. Vervolgens worden ze gratis uitgedeeld aan iedereen die ze wil hebben, zodat ze op een gunstigere locatie kunnen uitgroeien tot volwassen boom. De methode is onbeperkt schaalbaar, want elke boom maakt jaarlijks zaailingen. De plantlocaties van nu zijn over enkele jaren weer oogstlocaties voor nieuwe jonge zaailingen. De campagne versnelt vergroening en dat is klimaatwinst. De boompjes zijn veelal inheems en worden altijd in een diverse mix uitgedeeld, waarmee de campagne een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit.

 

Iedereen kan meedoen 

Iedereen kan meedoen. Groenkennis is hiervoor geen vereiste, alleen een gezonde dosis enthousiasme. Mensen die bomen willen kunnen zich aanmelden via de website meerbomen.nu/ikwilbomen.  Ook kan men aanmelden via de app. Alle informatie staat er overzichtelijk bij elkaar. De app is gratis te verkrijgen via meerbomen.nu/app of via de app store.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X