12.7 C
Apeldoorn
zondag 14 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Succesvolle bedrijfsbeëindiging: over de samenwerking van Surplex met Timbertex

Van bedrijfsbeëindiging door gebrek aan opvolging tot succesvolle veiling: industrieel veilinghuis Surplex ondersteunde meubelfabrikant Timbertex uit Rheda-Wiedenbrück bij het verkopen van hun driehonderd machines.

 

Bij gebrek aan opvolging in familiebedrijven, bij pensionering of bij een herstructurering van de bedrijfsleiding ‒ voor sommige bedrijven is beëindiging de enige optie. Maar ook het sluiten van een bedrijf is een uitdagende opgave. Er moet van alles worden geregeld, van het afhandelen van arbeidsovereenkomsten tot administratieve afspraken en allerlei bureaucratie. De bedrijfspanden moeten worden ontruimd, de opslag geleegd en afvalstoffen vakkundig worden verwijderd. Naast de vele gebruikte productiemachines blijkt dan vaak ook dat er nog waardevolle, verkoopbare magazijnvoorraad en interieur aanwezig is. Om een bedrijf soepel en punctueel op te heffen, loont de samenwerking met specialisten.

 

Bedrijfsbeëindiging bij Timbertex

Ook Timbertex Möbelfertigteile GmbH & Co. KG uit Rheda-Wiedenbrück (Duitsland) moest door een gebrek aan opvolging in oktober 2022 de productie staken. Daarmee verloor de regio een traditierijk bedrijf.

Oorspronkelijk nam directeur Gerhard Ehemann in 1999 van het toenmalige Pfleiderer AG in Neumarkt de productie van meubelonderdelen op de locatie Gütersloh over, nadat hij al 10 jaar bedrijfsleider van die locatie was geweest. Hij herstructureerde het bedrijf tot Timbertex Möbelfertigteile GmbH & Co. KG. In 2006 werd de productie verplaatst naar Rheda-Wiedenbrück, waar het bedrijf een naam vestigde als belangrijke speler in de lokale markt. Timbertex produceerde onder andere meubelonderdelen en volledige meubels en ook meubels in onderdelen. De afgelopen jaren lag de focus in het bijzonder op de interieur- en winkelbouw en kantoorinrichting.

De zoektocht naar passende opvolging was al vroegtijdig opgestart met gesprekken over verkoop en het voortzetten van de activiteiten. Ondanks talrijke onderhandelingen werd uiteindelijk geen geschikte partner gevonden. Timbertex had daardoor geen andere mogelijkheid dan de bedrijfsactiviteiten te stoppen. Daarbij hoorde ook het liquideren van de bedrijfsinventaris. Dat betekende dat er zo’n driehonderd machines verkocht moesten worden en dat de productielocatie voor begin 2023 leeg moest zijn. Een enorme taak, waarbij Timbertex gebruik heeft gemaakt van professionele hulp.

 

Punctuele ontruiming

“Door eerdere positieve ervaringen bij de aankoop van een boorinstallatie, wist ik direct dat de specialisten van industrieel veilinghuis Surplex de ideale partners voor dit project zijn”, aldus Gerhard Ehemann, directeur van Timbertex Möbelfertigteile GmbH & Co. KG. Want Surplex biedt haar klanten een totaalservice: van de taxatie van de gebruikte machines en de verkoop daarvan tot de uiteindelijke overdracht van het bezemschone bedrijfspand op het vastgelegde moment.

“Een project van deze omvang begint altijd eerst met een eerlijke en realistische inschatting van de waarde van de machines en de te verwachten opbrengsten”, zegt Norbert Laumeier, de acquisiteur voor dit project. “Alleen op deze manier kunnen we het vertrouwen voor een goede samenwerking opbouwen.”

Het machinepark van Timbertex bestond uit een mix van vrij nieuwe en oudere machines, die echter regelmatig onderhouden en vernieuwd waren. Maar niet alleen de grote diversiteit van de machines was een uitdaging voor het team van projectleider Ludger Reuther van Surplex. “Juist rond de jaarwisseling is het vaak moeilijk om de demontage en verlading te organiseren”, legt Reuther uit. “Veel dienstverleners zijn bezet of niet beschikbaar tijdens de feestdagen. Gelukkig hebben wij een groot netwerk in de logistiek en kunnen we ook zelf demontagediensten leveren.”

Uiteindelijk kon de hal op tijd worden overgedragen. En ook wat de verwachte omzet betreft is Gerhard Ehemann meer dan tevreden: “Het geraamde veilingresultaat werd zelfs duidelijk overtroffen. Een groot succes.”

 

Netwerk in heel Europa

Al meer dan 20 jaar behoort industrieel veilinghuis Surplex tot de belangrijkste full-service dienstverleners op het gebied van bedrijfssluitingen, reorganisaties en faillissementen. Surplex biedt oplossingen op maat om optimaal in te kunnen spelen op de prioriteiten van de klant. Daarnaast bereikt Surplex met het veilingplatform in zestien talen en locaties in vijftien Europese landen een grote doelgroep, ook buiten de eigen regio.

Dat is een groot voordeel, wat ook zichtbaar werd bij de veiling van de machines van Timbertex: in totaal waren er 6.166 biedingen van 410 veilingdeelnemers uit 45 verschillende landen. “Ik ben erg tevreden over mijn samenwerking met Surplex. We hebben alle deadlines kunnen halen, met de opbrengsten de gebruikelijke kosten kunnen dekken en zo de zware stap van een bedrijfsbeëindiging iets gemakkelijker gemaakt”, concludeert Ehemann.

 

Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 16-talige veilingplatform Surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 800 online veilingen worden per jaar meer dan 55.000 industriële goederen verkocht. De onderneming met vestiging in Düsseldorf heeft kantoren in 16 Europese landen. Meer dan 220 werknemers uit 20 landen zorgen voor een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X