16.9 C
Apeldoorn
zaterdag 13 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Veteranenbomen beheer opleiding

APELDOORN – Het beheer van oude bomen staat nationaal en internationaal enorm in de belangstelling. Deze bomen worden herkend als dragers van veel waarden. Sinds 2019 is er het ‘Europese VETcert curriculum’. ‘Dit curriculum beschrijft de aspecten die komen kijken bij het beheer van bestaande oude bomen, maar ook hoe je voor de toekomst nieuwe veteranen kunt laten ontstaan’ , aldus Willem van Delft van Praktijk Centrum Bomen. 

 

Praktijk Centrum Bomen organiseert al enige jaren de Basistraining ‘Veteraanbomen beheer’. Onder leiding van veteraanbomenexpert Tom Joye wordt er dieper ingegaan op de kenmerken van veteraanbomen, het herkennen en naar waarde inschatten. “Aanvullend op deze cursus hebben wij, in samenwerking met partners, een nieuwe leerlijn ontwikkeld die het volledige curriculum dekt van het VETcert programma. Deze leerlijn voorziet in de belangrijke elementen die voor een bestendig beheer van (toekomstige) veteranenbomen van toepassing zijn, aldus Van Delft. De totale leerlijn is tevens een goede voorbereiding voor het Europees vastgestelde VETcert examen.

De totale VETcert leerlijn

De VETcert leerlijn bestaat uit de basistraining ‘Veteraanbomen beheer’ en is aangevuld met een aantal opzichzelfstaande modules:

  1. Basistraining ‘Veteraanbomen beheer’
  2. Start dag VETcert
  3. Bomen met toekomst. Beleid, context en randvoorwaarden
  4. De oude bomen vanuit het historisch perspectief
  5. De oude bomen en de ecologie en biodiversiteit
  6. Het maken van een veteraanbomen (beheer)plan
  7. Afsluitende dag (praktijkcasussen veteraanbomen beheer)

 

Alle trainingsdagen behandelen een deel van het VETcert-programma. Onderdeel hiervan is het maken van een (beheer)plan voor een (toekomstige) veteranen boom. Dit loopt als een rode draad door de hele leerlijn.

De aftrap

Voor de trainingen zijn prachtige locaties gezocht die passen bij het onderwerp van de trainingsdag, denk hierbij aan Landgoed Mariënwaerdt en Kasteel Groeneveld. Inleiders Simen Brunia en Bart van Duijnen trappen de pilot af in ‘Stadsvilla Sonsbeekpark’ (voormalig Bosbouwschool) gelegen in het Arnhemse Park Sonsbeek.

Meer informatie:

pcbomen.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X