20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Statement EPV over de situatie in Oekraïne en de EU-sancties: Hout wordt schaars

HAARLEM – De inval van Rusland in Oekraïne baart de wereld zorgen. Serieuze politiek-militaire instabiliteit van deze omvang leek in Europa niet meer denkbaar. Toch is dit nu de realiteit. VNO-NCW en de betrokken ministeries voeren dagelijks overleg. De komende dagen zal de impact van het sanctiepakket duidelijk worden. Er is internationale afstemming tussen EU, USA en UK en nu al wel is duidelijk dat er een schaarste aan hout zal komen, zo laat de Nederlandse Emballage en Palletindustrie Vereniging (EPV) in een persbericht weten.

De EU heeft het afgelopen weekend sancties afgekondigd die de handel met Rusland en Belarus aan banden legt. Ook de handel in hout valt hieronder. Nederland importeert een enorm volume aan hout uit de regio Oost-Europa en het is dan ook te verwachten dat het wegvallen van dit volume zijn effect zal hebben op de levering van houten producten, zoals pallets, kisten en kratten.

Ook Oekraïne is een grote leverancier van hout voor de Europese en Nederlandse houtverwerkende industrie. EPV-leden hebben nauwe contacten in Oekraïne. Door de oorlog is ook deze import/export weggevallen. Zagerijen waarmee onze leden zakendoen zijn verlaten en volgeladen vrachtwagens en containers blijven in de haven staan.
De overige hout producerende landen, met name Scandinavië, Duitsland en de Baltische Staten kunnen naar verwachting maar een klein deel van dit volume opvangen. De beschikbaarheid van hout zal daarom afnemen en er zal schaarste ontstaan.

Daarnaast wordt ook het transport door de oorlog en de sancties hard geraakt. Rusland is – naast exporteur van hout – een zeer grote importeur van verschillende grondstoffen uit West-Europa. Russische chauffeurs die bijvoorbeeld producten halen in Nederland nemen onderweg hiernaartoe een vracht hout mee, zodat zij niet leeg rijden. Door de sancties tegen Rusland valt dit volledig weg. Daarbij hebben veel Oost-Europese chauffeurs de Oekraïense of Wit-Russische nationaliteit. Hun beschikbaarheid is nu weggevallen, omdat ze opgeroepen worden te helpen bij de oorlog binnen de landsgrenzen.

EPV en haar leden zijn uiteraard bezorgd. Wij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en zullen u regelmatig blijven informeren over de laatste stand van zaken. Klanten van EPV-leden raden wij aan contact te houden met hun leverancier omtrent de voorraden, leveringen en eventuele alternatieven.

Over EPV

De Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) is de branchevereniging van producenten, handelaren en reparateurs van houten verpakkingen. De EPV-leden hebben een aandeel van 80% van de totale productie van houten pallets, kisten en kratten (voor groenten, fruit, wijn) en industriële en exportverpakkingen. Alle EPV-leden zijn Chain of Custody gecertificeerd met het PEFC- en/of het FSC-houtkeurmerk en maken hoogwaardige producten van hout uit productiebossen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X