17.9 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Stadsinbreiding is bewezen voordeliger

GRONINGEN – Het verdichten van de bestaande stad met meer woningen in combinatie met het vernieuwen van het mobiliteitssysteem met bijvoorbeeld fietstunnels en -paden die wijken ontsluiten – is ook financieel gezien – voordeliger dan bouwen buiten de stad.

 

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek dat KAW, Ecorys en Goudappel uitvoerden in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterschap. Hiermee wordt nu ook financieel onderbouwd dat stadsinbreiden en -verdichten minder geld kost dan bouwen in het weiland. Met de resultaten van dit onderzoek wordt het vaak gebruikte argument dat inbreiding duurder zou zijn dan buiten de stad onderuit gehaald.

 

In het onderzoek functioneert stadsinbreiding in combinatie met duurzame mobiliteit als motor voor duurzame, klimaatadaptieve en sociale vernieuwing, maar bijvoorbeeld ook stadsvergroening, het bevorderen van de gezondheid van de bewoners, veiligheid en het op peil houden van stadsvoorzieningen en levendigheid. De conclusie is dat, eenmaal aan de slag, het beter is om ook de problemen, zoals CO2-uitstoot en luchtvervuiling aan te pakken

De gevolgen daarvan zijn ook meegenomen in de rekensom die gemaakt werd.

 

Het nieuws is in lijn met de eerdere ‘Ruimte Zat in de Stad’-onderzoeken van KAW: https://www.kaw.nl/projecten/onderzoek-ruimte-zat-corporatievastgoed/ en https://www.kaw.nl/projecten/vervolgonderzoek-ruimte-zat-voor-de-nieuwe-stad/.

 

 

Nadere informatie:

https://www.kaw.nl/projecten/mobiliteitsstudie/.

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X