13.4 C
Apeldoorn
zondag 16 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Gemeente Voorst zoekt locatie tiny forest

VOORST  – Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst geven burgemeester Paula Jorritsma-Verkade, Mirjam en Fred Hakvoort en Joline de Weerdt van IVN Natuureducatie het startsein voor scholen en inwoners om zich aan te melden als initiatiefnemer voor een Tiny Forest bij hen in de wijk. Gemeente Voorst legt het komende jaar een Tiny Forest aan; een minibos ter grootte van een tennisbaan, maar meer plekken voor een meerdere tny forests zijn welkom.

Een Tiny Forest is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, kinderen krijgen er les in het buitenlokaal en het vergroot de klimaatbestendigheid en biodiversiteit in de wijk. Bewoners kunnen zich tot 16 januari 2023 aanmelden als initiatiefnemer van een Tiny Forest en daarbij suggesties voor geschikte locaties in de buurt aandragen. Als initiatiefnemer plant en onderhoud je het minibos samen met andere buurtbewoners, de gemeente, een school en natuurorganisatie IVN Natuureducatie.

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek of organiseren hier de buurtfeestjes. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Een Tiny Forest in jouw buurt?
Gemeente Voorst krijgt een Tiny Forest cadeau van natuurliefhebbers Mirjam en Fred Hakvoort. “Kinderen moeten de waarde van de natuur weer leren inzien”,  aldus Fred Hakvoort. In het najaar van 2023 wordt het Tiny Forest mogelijk aangeplant in de wijk. De gemeente, Mirjam en Fred Hakvoort en IVN natuureducatie doen dit niet alleen. Hier is ook het enthousiasme en initiatief uit de buurt voor nodig. Het bos wordt immers van en voor de buurt en de naburige school.

Word initiatiefnemer!
Wil jij als initiatiefnemer aan de slag om samen met een team een Tiny Forest te realiseren in jouw buurt? Ook scholen kunnen zich aanmelden als initiatiefnemer. Voordat een Tiny Forest wordt toegewezen, checkt IVN het plan aan de hand van selectiecriteria. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het plan wordt gedragen door meerdere personen.

IVN en Tiny Forest
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Inmiddels zijn samen met gemeenten, scholen en buurtbewoners al tientallen Tiny Forests in Nederland gerealiseerd. Lees meer op https://www.ivn.nl/tinyforest

- Advertisement -

Laatste nieuws

X