20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Onderzoeksmiddag TU Delft

DELFT – De Vereniging van HoutConstructeurs (VHC) organiseert jaarlijks, in samenwerking met de Technische Universiteiten, een onderzoeksmiddag. Deze middag wordt afwisselend gehouden op de TU Delft of TU Eindhoven. Dit jaar was op vrijdag 27 januari 2023 de TU Delft aan de beurt.

 

 

Het programma bevatte een overzicht van alle activiteiten op houtgebied op de TU met vervolgens een aantal voordrachten van afstudeerders. Zij hebben diverse aspecten van constructieve houttoepassingen nader uitgewerkt. Het programma bestond uit diverse onderwerpen. Zo kwamen zelfgroeiende verbindingen in verticale bossen aan bod.  Hierbij groeien een aantal bomen aan elkaar, waardoor een stabieler bos ontstaat. Een ander interessant onderwerp was de Bio-engineerd grondkerende constructies. Dit zijn oeverconstructies, welke in stand blijven doordat de toegepaste natuurlijke materialen, zoals wilgen, blijven groeien. Dit lijkt op de mangrove bossen.

 

Een ander actueel onderwerp was de geluidsoverdracht in gebouwen van Cross Laminated Timber (CLT). Onderzocht is op welke wijze en langs welke wegen het geluid wordt overgedragen. Dit onderzoek is van belang omdat steeds meer in CLT wordt gebouwd en er soms problemen zijn.

Seismisch gedrag van metselwerk gebouwen met houten vloer- en dakschijven. Vloeren en daken liggen vaak min of meer los in gemetselde gevels. Bij aardbevingen blijkt dat deze constructies uit het metselwerk schuiven, waardoor grote schade ontstaat of instorting van het gebouw.

 

De uittreksterkte van zelftappende schroeven in tropisch hardhout mocht ook op de nodige belangstelling rekenen.  De voorschriften (Eurocode) geven aanwijzingen voor het berekenen  van de sterkte en stijfheid van verbindingsmiddelen in naaldhout. Maar er zijn geen aanwijzingen voor hardhout. Dit is nader onderzocht, evenals welke eisen moeten worden gesteld aan het aanbrengen van deze schroeven. Ook de trillingen door lopen op vloeren in meerverdiepingsgebouwen kwam aan bod.. Ervaringen uit de praktijk van recent uitgevoerd constructies worden gepresenteerd. Eveneens worden aanwijzingen gegeven om de kwaliteit te verbeteren.

Tot slot kwam de Parametrische studie naar de invloed van ontwerpparameters op de dynamische respons van houten hoogbouw, welke door de wind wordt geïnduceerd aan bod.

Al met al een leerzame middag, die werd afgesloten met een borrel en buffet.

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X