14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

27e Nederlandse Rondhoutveiling met veel eik en iep

VELP – De Bosgroepen nodigen belangstellenden uit voor de 27e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling in de aula van Yuverta in Velp op zaterdag  25 februari. Er gaan 317 kavels rondhout van bovengemiddelde kwaliteit onder de hamer. Ruim 800 kuub hout, met dit jaar een glansrol voor eik en iep.

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.). Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste en meest bijzondere kavels. De eindproducten gaan doorgaans nog generaties mee, waarbij ook de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft in het hout.

Er is dit jaar 836 kuub hout aangeboden voor de veiling; 317 kavels in totaal. Het assortiment bestaat uit 41 verschillende houtsoorten, waaronder zomereik (inlandse eik) en Amerikaanse eik, douglas, iep en acacia, en een aantal bijzondere soorten zoals zwarte noot en walnoot, taxus, peer, pruim, haagbeuk, Japanse notenboom, eucalyptus en doodsbeenderenboom. Pieter Westerhof, projectleider: “We hebben vooral heel veel mooie kavels eik en iep dit jaar. De grootste verandering is de nieuwe kavellocatie. Het hout ligt op de Rolbaan, aan het einde van de Deelenseweg, niet ver van de oude locatie. De kavels liggen hier meer beschut. Het goed neerleggen van deze grote hoeveelheid hout was alsnog een grote logistieke uitdaging. We hebben iets minder volume dan vorig jaar, maar de kwaliteit is super. We zijn in de beoordeling nog wat selectiever geweest, ook omdat we minder ruimte hebben op deze nieuwe kavelplaats.”

 

Alexander Pechtold veilingmeester

Alexander Pechtold is ook dit jaar onze veilingmeester. Alweer voor de vierde keer. Tijdens zijn studietijd was hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder. Het is dus geen onbekend terrein voor hem.

 

Bezichtiging kavels en meebieden

Belangstellenden kunnen de kavels bezichtigen op de kavelplaats in Arnhem (aan het einde van de Deelenseweg, noordzijde). Dagelijks van 9:00 tot 16:00 uur. De veiling is op 25 februari in de aula van Yuverta in Velp en start om 11.30 uur stipt. De kavelplaats en de veiling zijn vrij toegankelijk. Bieden kan op locatie (aula Yuverta) of online via een online veilingsysteem. Wie wil meebieden op het aangeboden hout dient van tevoren een biednummer aan te vragen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Bosgroepen (bosgroepen.nl/rondhoutveiling). Daar is ook de veilingcatalogus te downloaden

- Advertisement -

Laatste nieuws

X