22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nieuwe subsidieronde voor Tiny Forests

IVN Natuureducatie heeft een nieuwe inschrijfronde van het succesvolle initiatief ‘Do-it-Yourself Tiny Forest’ geopend. Belangstellenden worden uitgenodigd voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een eigen Tiny Forest. Doe-het-zelf, maar niet alleen, want IVN ondersteunt met onder andere een financiële bijdrage en een cursus. De inschrijfronde geldt voor inwoners van de provincie Gelderland.

Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Een Do-it-Yourself Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 vierkante meter dat wordt aangelegd op eigen grond: dat kan in eigen achtertuin, in een gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex, of op het terrein van een bedrijf of school. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van deze nieuwe stukken natuur.

Sinds 2020 zijn er met steun van de provincie Gelderland al meer dan zestig Tiny Forests gerealiseerd in Gelderse achtertuinen. Deze initiatiefnemers hebben honderden vierkante meters aan nieuw bos aangelegd in Gelderland. Ook weten zij andere mensen te inspireren om in actie te komen voor natuur. Ze werken samen met buren of schoolklassen in hun bos, of ontvangen bezoekers tijdens lokale kunstroutes of Open Tuinendag. Sommigen plaatsen een bankje in hun Tiny Forest, zodat wandelaars of fietsers kunnen genieten op een mooie plek.

Deskundige begeleiding 

Deelnemers ontvangen begeleiding en ondersteuning van IVN Gelderland gedurende dit hele traject. Onder meer in de vorm van een financiële bijdrage voor materiaalkosten en een leerzame cursus over de Tiny Forest plantmethode.

Linda IJmker, projectleider bij IVN Gelderland: “Van oud-deelnemers horen we dat ze tijdens de cursus en het aanleggen van een Tiny Forest zoveel hebben geleerd over hun lokale natuur en het belang van de bodem. Veel deelnemers stoppen dan ook niet bij een Tiny Forest, maar gaan daarna aan de slag met kruidenrijke bermen, poelen of voedselbossen.”

 

Aanmelden

IVN Natuureducatie zoekt veertig nieuwe initiatiefnemers die de natuur lokaal willen versterken. De subsidieregeling ‘Do-It-Yourself Tiny Forest Gelderland’ is weer beschikbaar. Om deel te nemen kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de website van IVN Gelderland. De inschrijvingsperiode loopt tot 30 november 2023.

Nadere informatie:

www.ivn.nl

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X