6.4 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Dinsdag landelijke actiedag houthandels

UTRECHT – Medewerkers van houthandels in heel Nederland leggen dinsdag 24 oktober, tijdens een landelijke actiedag, massaal hun werk neer. Ze zijn ontevreden over de opstelling van hun werkgevers als het gaat om een nieuwe cao. “Deze mensen willen net als andere werknemers gecompenseerd worden voor de hoge inflatie”, zegt Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. “De werkgevers doen net alsof ze daar in meegaan. Maar hun mensen prikken dwars door dat verhaal heen.”

Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, legden medewerkers afgelopen weken al zes keer het werk neer in estafettevorm. De landelijke actiedag van komende dinsdag vormt de apotheose van deze regionale stakingen. Van de Mheen verwacht dat bij veel houthandels de productie helemaal stil komt te liggen. “Bizar dat de werkgevers nog steeds denken dat ze met hun verhaal wegkomen, terwijl medewerkers zo duidelijk aangeven het te niet pikken”, zegt hij. “Als het regionale signaal niet aankomt, moeten we het wel landelijk geven.”

 

Hoe zit het precies? De vorige cao liep al eind maart van dit jaar af. De vakbonden (FNV en CNV Vakmensen) willen dat de lonen vanaf 1 juli (met terugwerkende kracht) met €100,- per maand (op fulltime-basis) en 6 procent omhoog gaan. Daarmee worden medewerkers voor een groot deel gecompenseerd voor de inflatie. Bovendien willen ze dat de dat de loongrens wordt opgeheven, waardoor voortaan alle werknemers van houthandelbedrijven onder de cao komen te vallen.

 

Opvallend genoeg zeggen de werkgevers zelfs 9,2 procent te bieden. “Dat klinkt mooi, maar er klopt geen snars van”, zegt Van de Mheen. ‘”e bieden namelijk 3 procent loonsverhoging per 1 september. En nog eens 3 procent per 1 januari 2024. Dat maakt pas 6 procent op 1 januari volgend jaar. Dat is dus veel minder dan wat wij eisen. Daar doen ze weliswaar nog een eenmalige uitkering van €700 bij, waardoor ze vinden dat ze uitkomen op meer dan 9 procent. Maar dat is niet structureel en daarmee hooguit een doekje voor het bloeden.”

 

 

Om hun eisen kracht bij te zetten  verzamelen werknemers zich aanstaande dinsdag  op drie verschillende locaties in Nederland: Heerenveen, Deventer en Goirle. Voor de mensen die geen eigen vervoer hebben zetten de bonden bussen in.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X