14.5 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Natuurwerkdag tijdens Klimaatweek

DE BILT – Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kan heel Nederland weer meedoen aan de Nationale Natuurwerkdag. Er zijn die dagen in het hele land ruim vijfhonderd natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten. En die hulp in natuurgebieden is hard nodig.

 

Ook dit jaar verwacht de organisatie dat ruim vijftienduizend Nederlanders meedoen en zich vrijwillig inzetten voor natuur bij hen in de buurt. De Natuurwerkdag valt deze keer in de Nationale Klimaatweek en is een mooie kans voor deelnemers om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk.

 

Bassischolen

Op vrijdag 4 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Na succes van vorig jaar, organiseert de Natuurwerkdag dit jaar voor de tweede keer speciale klussen voor leerlingen van basisscholen. Dit met het doel de jonge generatie te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur. Basisscholen in het hele land doen mee. Er is ook een speciaal lespakket beschikbaar voor de leerlingen met informatiebladen en opdrachten.

 

Biodiversiteit en klimaat

De biodiversiteit in Europa is op veel plaatsten zorgelijk, maar in Nederland zelfs bijna overal verontrustend. Ongeveer 40 procent van de soorten in ons land staat op de Rode Lijst (bron: CLO). Tegelijkertijd is het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen ook van cruciaal belang voor klimaat. De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving.

 

Nadere informatie

Meedoen kan alleen of samen met buren, vrienden of familie. Via www.natuurwerkdag.nl is een overzicht te vinden van de natuurklussen en kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. In 2022 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 22e keer op ruim vijfhonderd locaties door heel Nederland.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X