20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Meer woningen, maar niet voor ‘Jan Modaal’

APELDOORN – ‘Meer koopwoningen beschikbaar, maar voor Jan Modaal blijft weinig over’ . Dat zegt Lieke Korthout, Head of Research bij Watson + Holmes. De starter moet minstens 71.000 euro verdienen om een huis te kunnen kopen.

Het aanbod koopwoningen neemt toe, goed nieuws voor de groep starters die het de afgelopen tijd niet voor elkaar kregen een woning te bemachtigen. Helaas is niets minder waar. De hypotheekrentes zijn in korte tijd fors toegenomen en in combinatie met de nog hoge huizenprijzen, blijft er voor een persoon met een modaal inkomen, oftewel ‘Jan Modaal’, weinig over.

Een huis kopen wordt steeds moeilijker voor Jan Modaal. De hoge prijzen en de stijgende hypotheekrente zorgen ervoor dat het de laatste maanden zelfs bijna onmogelijk is geworden. Jan Modaal kon begin 2015 nog circa 12 procent van het totale aanbod kopen met de hypotheek die hij of zij kon krijgen bij de bank. Begin 2021 is dit al afgenomen naar circa 5 procent. Jan Modaal, met een inkomen van 38.500 euro per jaar, kan begin oktober 2022 nog minder lenen, waardoor slechts 1,5 procent van het totale aanbod te betalen is. Dat is een bijzondere ontwikkeling, want het aantal woningen wat te koop staat is sinds begin dit jaar juist fors toegenomen.

Het vierde kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen wat gedaald ten opzichte van Q3. Echter daalt de leencapaciteit van Jan Modaal inkomen harder vanwege de gestegen hypotheekrente. Hierdoor wordt het kopen van een woning, ondanks het extra aanbod, nog moeilijker.

 

Niet in de randstad

Wil iemand met een modaal inkomen alsnog een huis kopen, dan is het beter om op zoek te gaan naar een huis buiten de randstad. Zo zijn nog 10,9 procent van de woningen in Heerlen binnen budget voor een doorsneeverdiener, terwijl dit in Amsterdam 0 procent is.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X