8.6 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Italiaanse markt houtbewerkingsmachines: terug naar normaal

MILAAN – Het driemaandelijkse onderzoek door het studiebureau van Acimall, de vereniging van Italiaanse fabrikanten van houtbewerkings- en meubeltechnologie, bevestigde de verwachte terugkeer naar een normale situatie na een periode van exponentiële groei van bestellingen en omzet.

In de periode april-juni van dit jaar noteerden de bestellingen een daling van 17,8 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2022, als gevolg van een daling van 18,7 procent in bestellingen uit het buitenland en een daling van 13,8 procent in binnenlandse bestellingen. Dit resultaat repliceert de trend van de voorgaande vier maanden, allemaal negatief, en brengt de algemene industrie-index terug naar het niveau van 2019. Dus, terug naar normaal. Dat alles volgt op de door de pandemie veroorzaakte neergang en het daaropvolgende herstel waarvan bedrijven met ongekende groeipercentages in de afgelopen decennia profiteerden.

De hout- en meubeltechnologie-industrie kan rekenen op een orderportefeuille van 5,2 maanden (ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande kwartaal), terwijl de prijsvariatie vanaf het begin van het jaar – vastgesteld op 1,2 procent – helpt om de inflatie die deze industrie kenmerkte af te koelen en de hele economie in de afgelopen twee jaar.

Volgens het kwaliteitsonderzoek verwacht 72 procent van de geïnterviewde bedrijven stabiliteit in de productie (versus 71 procent in het voorgaande kwartaal), terwijl 9 procent verdere krimp en 19 procent een stijging voorspelt (de balans is plus 10 punten).

Volgens 14 procent van de steekproef stijgt de werkgelegenheid, voor 81 procent staat de werkgelegenheid stil, voor 5 procent daalt de werkgelegenheid. De beschikbare voorraden zijn volgens 34 procent van de geïnterviewden stabiel (versus 62 procent in de periode januari-maart), stijgend voor 33 procent en dalend voor 33 procent.

Prognose

Kijkend naar de prognose-enquête, onthullen de cijfers verwerkt door het Acimall Studies-bureau een minder positief klimaat in vergelijking met het vorige kwartaal: wat de buitenlandse markten betreft, verwacht 33 procent van de steekproef een stabiele trend (versus 38 procent in het vorige kwartaal); het zal afnemen volgens 48 procent (38 in januari-maart) en toenemen volgens de overige 19 procent (versus 24). Wat de Italiaanse markt betreft, deze zal volgens 48 procent van de geïnterviewden stabiel zijn (57 procent in het eerste kwartaal van 2023), krimpend voor 38 procent (versus 24 procent) en groeiend voor 14 procent (19 procent in het voorgaande kwartaal).

Koerswijziging

“Dit is een verwacht scenario”, merkte Acimall-directeur Dario Corbetta op, “maar er zou een koerswijziging kunnen komen met het nieuwe Industry 5.0-transitieplan, waar niet alleen reikhalzend

naar wordt uitgekeken door de hout- en meubeltechnologie-industrie, maar door alle machinebouwsegmenten en daarbuiten. De reikwijdte van dit plan zou het herstel van de Italiaanse markt in de komende maanden, of in ieder geval vanaf begin 2024, kunnen stimuleren. Deze maatregelen zouden zeker nieuwe en grotere kansen bieden om in twee richtingen te werken, namelijk verdere vooruitgang in de richting van digitale transformatie en een nog sterkere en tastbare ’groene’ revolutie van industriële activiteiten.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X