22.1 C
Apeldoorn
zondag 21 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Italiaanse bedrijven plusten in 2023 3,5 procent

MILAAN – De voorlopige balans van 2023, opgesteld door het studiebureau van Acimall, laat een productiegroei van 3,5 procent zien vergeleken met 2022. Dus ondanks een trend van orders die veel minder bevredigend was dan de uitstekende resultaten van de afgelopen jaren, hadden en hebben de Italiaanse fabrikanten van houtbewerkingsmachines nog steeds een sterke orderportefeuille, waardoor ze hun omzet ook in 2023, konden verhogen.

Na de stijging van 5,3 procent die in 2022 werd gerealiseerd ten opzichte van het recordjaar 2021, duidt deze trend op de volledige gezondheid van de industriële bedrijven, die de mogelijkheid hadden om te investeren en hun positie in Italië en over de hele wereld te versterken. De productiewaarde bereikte 2,74 miljard euro (na aftrek van inflatie).

 Verzadigd

De export – die ongeveer 70 procent van de totale inkomsten uitmaakt – steeg met 7 procent (1,935 miljard euro in waarde), terwijl de verkopen op de binnenlandse markt dalen (805 miljoen, een daling van 4 procent ten opzichte van 2022. De Italiaanse markt maakt een minder positieve periode door en dat kan ook niet anders, gezien het feit dat de investeringen die de gebruikers de afgelopen jaren hebben gedaan aanzienlijke niveaus bereikten, waardoor de machineparken feitelijk zijn verzadigd. Daarom was deze reductie natuurlijk en te verwachten, en moet deze dienovereenkomstig worden geëvalueerd. Het is ook vermeldenswaard dat de industrie van hout en op hout gebaseerde materiaaltechnologie ook in 2023 uitstekend presteerde op het gebied van de handelsbalans, met een actief resultaat van 1,665 miljard euro, 9,3 procent hoger dan in 2022; dit is absoluut een van de belangrijkste resultaten in het hele landschap van werktuigmachines en een grote bijdrage aan het totale Italiaanse resultaat.

 

2024

Zoals gezegd is de houtbewerkingsmachine-industrie al een paar kwartalen teruggekeerd naar meer ‘normale’ waarden, na de bloeiende trend van de afgelopen jaren. Acimall verwacht dat dezelfde trend ook in 2024 zal volgen. ”Het is een gevolg van de tragische internationale gebeurtenissen die we allemaal kennen, die een zware impact kunnen hebben op de wereldeconomie”, aldus Acimalls directeur Dario Corbetta. “Ook onze sector is onderhevig aan ups en downs, waarbij positieve perioden worden afgewisseld met minder goede perioden. Er bestaat echter het gevoel dat de sector zich buitensporig zorgen maakt over wat als een natuurlijke vertraging kan worden beschouwd. De cijfers van 2023 laten dit zien. Vandaag de dag zijn de bedrijven beslist veel sterker in termen van financiële capaciteit en organisatie, vergeleken met eerdere, veel moeilijkere periodes.”

 

 

Industry 5.0

Ongetwijfeld is de Italiaanse markt de afgelopen jaren ‘gestimuleerd’ door maatregelen die verschillende soorten investeringen aanmoedigden. En ook voor het volgende seizoen zijn er variabelen die de resultaten in belangrijke mate kunnen beïnvloeden. Acimall verwijst daarbij naar de   maatregelen die zijn opgenomen in het ‘Industry 5.0’-plan, binnen het raamwerk van het nationale herstel- en veerkrachtplan, goedgekeurd door de Europese Commissie in overeenstemming met het ‘REPower EU’-plan, gericht op het versnellen van de transitie van de EU landen om energie schoon te maken, en meer in het algemeen, bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De nieuwe faciliteiten die door Italiaanse financiële instellingen zijn geïntroduceerd, passen in deze context en ondersteunen investeringen.

Belastingvoordelen

“Voor de periode 2024-2025 zullen bedrijven toegang hebben tot belastingvoordelen voor een totale waarde van 6,3 miljard euro, bovenop de voordelen van ‘Industria 4.0’, een plan dat is opgesteld om alle maatregelen voor de energie-efficiëntie van machines en machines te ondersteunen”, aldus Corbetta. “De krimp van de afgelopen maanden kan veroorzaakt zijn door veel bedrijven die besloten te wachten op de volledige implementatie van de nieuwe maatregelen voordat ze nieuwe investeringen doen. Zeggen dat dergelijke maatregelen ‘gewaardeerd’ worden is een duidelijk understatement.”

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X