22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houtbouwproject voor sociale huur

RIDDERKERK – Grote ramen, terrasjes bij de voordeuren, een autovrije straat en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. De jonge Rotterdamse architecten Nima Morkoç (30) en Matthijs van Mulligen (28) tekenden de plannen voor de transformatie van vier oude portiekflats uit de jaren 50 in Ridderkerk. Opmerkelijk detail: het worden grote houten huizenblokken, terwijl juist de prijzen van hout enorm zijn gestegen. “Het wordt het grootste houtbouwproject met sociale huurwoningen in de regio. Het moet echt aantrekkelijk worden om hier te wonen.”

 

 

De houten woonblokken krijgen allemaal een eigen karakter met verschillende soorten gevelbekleding en ornamenten. Zodat de gebouwen, ondanks dat het seriematige woningbouw is, allemaal hun eigen uitstraling krijgen. De woningen op de eerste verdieping hebben hun eigen opgang en een overdekt terras. “Dat zie je normaal ook niet bij sociale huurwoningen. Toch is het wel mogelijk. Je kunt veel meer met sociale huurwoningen dan er nu gebeurt. ” Op het dak komen hybride zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte opwekken. Zodat de bewoners minder geld kwijt zijn aan hun energierekening. Er komt een extra verdieping op twee gebouwen. Het aantal sociale huurwoningen neemt zo toe van 94 naar 102 woningen. Acht sociale huurwoningen erbij. De vier flats worden straks met elkaar verbonden.

Hout is duur

De bouw van sociale huurwoningen mag niet te veel kosten. Toch is het een houten ontwerp, ondanks de enorm toegenomen kosten ervan. “Als we alleen naar prijs zouden kijken, zou je misschien een andere keuze maken. Maar dit gaat ook over duurzaamheid”, legt projectleider Marianne Schuimer van woningcorporatie Wooncompas uit. Bij de productie van houten huizen is de uitstoot van CO2 lager dan bij traditionele bouw. Het bouwen gaat ook sneller. Op de bouw van houten huizen is ook subsidie aan te vragen. Dat scheelt in de kosten. Daar is de woningcorporatie nu mee bezig. “Bovendien zijn alle bouwkosten gestegen. Ook die van de traditionele bouw.” Van staal, glas, beton en baksteen, tot producten als kit, kranen, pvc-buizen, tegels en dakpannen. Een stijging van ruim 9 procent in 2022, blijkt uit cijfers van het CBS

Het hout voor de woningen komt uit Scandinavië. Het wordt daar al op maat gezaagd en naar Nederland vervoerd. De woningen worden grotendeels in een fabriek in elkaar gezet en op het terrein afgebouwd. De huizen worden gebouwd op de fundering en kelderbak van de oude flats. Architect Nima Morkoç: “Dit zou een voorbeeld kunnen zijn over hoe je dit soort flats weer toekomstbestendig maakt en extra woningen kunt creëren.”

De bestemmingsplanprocedure voor het project wordt binnenkort gestart en de bouw staat gepland voor medio 2024. De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag.

Bron: rijnmond.nl

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X