22.1 C
Apeldoorn
zondag 21 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Campus Werkspoor kiest opnieuw voor hout

UTRECHT– Campus Werkspoor heeft de smaak te pakken. Nog geen twee jaar na de oplevering van HoutWerk gaan Campus Werkspoor en Woody opnieuw met elkaar in zee voor de nieuwbouw van een volledig houten werkgebouw. Campus Werkspoor is een gebiedsontwikkeling van Lingotto, 3T Vastgoed en Evoke. Op 25 januari jl. werden de handtekeningen gezet onder het contract voor HoutWerk II.

Bob Jansen, partner bij Lingotto, wilde destijds met de bouw van HoutWerk antwoord krijgen op de vraag of het voordeliger was om met hout te bouwen dan met traditionele materialen. De conclusie bij oplevering was dat volledige houten gebouwen mede door de lage MPG-score, de grote hoeveelheid CO2 opslag, de hoogwaardige kwaliteit en uitstekende verhuurbaarheid prima kunnen concurreren met vergelijkbare gebouwen van beton of staal. Het is dan ook niet verbazend dat Campus Werkspoor opnieuw voor hout kiest voor de volgende uitbreiding van het terrein.

HoutWerk II heeft een houtconstructie bestaande uit kolommen en liggers van glulam en vloeren van CLT. (Artist impressions: PixelPool)
HoutWerk II heeft een houtconstructie bestaande uit kolommen en liggers van glulam en vloeren van CLT. (Artist impressions: PixelPool)

Landschap

Bob Jansen van Lingotto: “HoutWerk II wordt wederom een volledig houten gebouw dat uitstekend past in het concept van de gebiedsontwikkeling. In Campus Werkspoor wordt een uniek werkgebied gecreëerd met grote aandacht voor het landschap. Zo liggen alle werkgebouwen in het groen en worden er plekken gecreëerd waarmee het fijn is om buiten te werken of te sporten. Binnen het concept past het daarom heel goed gebouwen toe te voegen die van natuurlijke materialen worden gemaakt.”

Prettig

Lingotto werkt voor HoutWerk II opnieuw samen met Woody Building Concepts. Woody Building Concepts (a JAJO company) werkt met een uniek houtbouwconcept. Het bedrijf uit Nieuwkuijk realiseert duurzame houten kantoor- en bedrijfspanden met een sfeervolle en natuurlijke uitstraling. Dat doen ze turn-key waarbij ze opdrachtgevers vanaf het eerste ontwerp ontzorgen. “HoutWerk was een inspirerend project en smaakte naar meer”, vertelt Maarten Bakker, algemeen directeur Woody Building Concepts. “Hout is een prettig materiaal om mee te bouwen, heel duurzaam en ontzettend mooi om te zien. De houten constructie stond destijds al tijdens de bouw volop in de belangstelling. We hebben heel wat bezoekers rondgeleid. De vraag naar houtbouw zal gezien de aandacht voor duurzame bouwmethoden alleen maar toenemen.”

Overeenkomsten en verschillen
HoutWerk II (circa 3.400 vierkante meter) heeft een ander ontwerp en identiteit dan zijn voorganger. Toch hebben de gebouwen – behalve de naam – ook veel gemeen. Beiden hebben een houtconstructie bestaande uit kolommen en liggers van glulam (gelamineerd hout) en vloeren van CLT (cross laminated timber = kruislaaghout). HoutWerk II is ontworpen als bedrijfsverzamelgebouw. De flexibele indeling die destijds bij HoutWerk is toegepast, was de blauwdruk voor het nieuwe project.

Het ontwerp is van m. architects en buro werda met constructief advies door Adviesbureau Lüning. Woody Building Concepts realiseert het project turn-key waarbij de installaties door Lingotto in opdracht zijn gegeven bij Technisch Installatie Buro Van Dort en Verweij Elektrotechniek. De oplevering vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2024.

Over Lingotto
Lingotto is ontwikkelaar en mede-eigenaar van HoutWerk en HoutWerk II. Naast deze twee gebouwen heeft Lingotto ook de houten woontoren HAUT in Amsterdam ontwikkeld en in 2022 opgeleverd. Lingotto kijkt anders dan anderen en treedt buiten de gebaande paden. Met als resultaat: concepten die leven brengen in oude gebouwen en op vrijgevallen locaties in en om de stad..

.

 

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X