8.6 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Geboren uit pure verbazing

AMSTERDAM  – VonWood, het digitale handelsplatform voor hout timmert flink aan de weg. Inmiddels hebben aan de aanbodzijde zo’n 140 zagerijen en voorraadhoudende partijen zich aangesloten. Aan de afnamekant weten steeds meer partijen het platform te vinden. Ruim honderd  kopende partijen maken inmiddels gebruik van de diensten van het platform en wekelijks komen daar nieuwe partijen bij.

 

Oprichters David de Jong en Minck Hermans brengen met het nieuwe online handelsplatform kopers en verkopers van hout samen, zonder tussenschakels. Daarmee worden processen slimmer en duurzamer ingericht. Het online handelsproces is volledig transparant. David de Jong vertelt over het eerste begin: “Het is eigenlijk geboren uit pure verbazing. Ik kwam er min of meer bij toeval achter dat er in de houtindustrie nog niet zo’n soort initiatief bestaat. Daar komt bij dat hout op dit moment natuurlijk een gewild product is.”

 

 

Zekerheid

“In de houtindustrie zijn veel schakels tussen de partij die de boom in planken zaagt en de bedrijven die het hout verwerken zoals importeurs, handelaren, agenten en anderen. Elke schakel moet een boterham verdienen. De tussenhandel drijft de prijs van hout op waardoor het product in de aanschaf duurder wordt dan nodig is. Door kopers en verkopers van hout via het online platform direct aan elkaar te verbinden, willen we meer inzicht in vraag en aanbod bieden en daarmee meer leveringszekerheid én rendement”, zegt De Jong, die uitlegt dat het platform zich nu nog voornamelijk richt op hout uit de Scandinavische landen, Polen en Oostenrijk. “Al het hout is PEFC- of FSC-gecertificeerd en we werken met een aantal gestandaardiseerde maten. We doen uitgebreid onderzoek naar de betrouwbaarheid van de aanbieders, onder andere door ook daadwerkelijk te gaan kijken op de locaties. Zo’n initiatief valt of staat met de betrouwbaarheid.”

 

Cut to order

 

“Het initiatief voor de transactie ligt altijd bij de koper. Hij plaatst een vraag op het platform. De zagerijen kunnen daar dan vervolgens op reageren”,  vertelt De Jong, “De zagerijen reageren gemiddeld binnen 24 uur tot 48 uur op de vraag. We hebben zo’n 140 aangesloten zagerijen waarvan ruim 75 procent al één of meerdere keren gebruik heeft gemaakt van onze diensten en ook daadwerkelijk hout heeft verkocht via het platform. Het grote voordeel voor de zagerijen is dat ze veel minder voorraad hoeven te houden. In plaats van cut to stock kunnen ze overgaan naar cut to order. Dat scheelt de zagerijen aanzienlijk in de kosten. Bovendien zijn ze voor hun afzet nu niet meer afhankelijk van enkele grote partijen en kunnen ze dus een betere prijs voor hun hout krijgen.”

 

VonWood startte in mei 2022, waarna de eerste transacties al in de zomer volgden. “De reacties uit de markt zijn positief. De partijen waar we mee praten begrijpen ons verhaal en zien er de meerwaarde van in. En er zijn ongetwijfeld ook partijen die ons zien als bedreiging, maar dat zijn partijen die niet innoveren en meegaan met de tijd. De meeste reacties komen van partijen die zich graag aansluiten bij dit initiatief.”

 

Nadere informatie:

vonwood.com

 

 

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X