22.1 C
Apeldoorn
zondag 21 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Eerste onpartijdige ‘blower door’-technici een feit

WAGENINGEN – SKH heeft een eerste groep meettechnici voorzien van een KOMO-

procescertificaat, waardoor de luchtdichtheid van woningen voortaan onafhankelijk kan worden bepaald.

 

Het Wageningse certificeringinstituut voor duurzame bouw speelt hiermee in op de behoefte naar onafhankelijke luchtdichtheidsmetingen. Dat dit noodzakelijk is bleek ook tijdens een de uitzending van Pointer op NPO2 over de ‘labelaffaire’ in Meppel. Daar blijken een aantal huurders van Woonconcept letterlijk in de kou te zitten, terwijl hun woningen het energielabel A hebben.

Een hoger energielabel betekent dan ook niet automatisch lagere energiekosten, omdat bijvoorbeeld tocht door ingezakte gevelisolatie of kieren niet wordt meegenomen in de bepaling. Zelfs demissionair minister Hugo de Jonge sprak zijn zorgen hierover uit.

 

Onafhankelijke ‘blowerdoor’-test

De luchtdichtheid van een gebouw is dus van grote invloed op de hoogte van de stookkosten, en de betrouwbaarheid van die meting is daarbij essentieel voor bewoners. Met een zogenaamde blowerdoor-test kan die luchtdichtheid exact worden gemeten. De testmeting creëert in de woning een drukverschil tussen binnen en buiten, waarna in kaart wordt gebracht hoeveel lucht aan het gebouw ontsnapt of infiltreert.

 

Oscar van Doorn, directeur SKH: “Bij zo’n meting is het juist in het belang van de eindgebruiker dat sprake is van een onpartijdige uitvoering, opdat de slager niet zijn eigen vlees gaat keuren. Vanaf nu kan je met een meettechnicus die voorzien is van ons KOMO procescertificaat, ervan uitgaan dat de luchtdichtheids-meting altijd op een vooraf vastgestelde wijze en onafhankelijk en onpartijdig wordt verricht”.

 

 

SKH

SKH is ooit groot geworden als keuringsinstantie in de houtbranche. Gaandeweg heeft zij zich verbreed en verdiept om aan certificeringsverzoeken uit andere delen van de bouwwereld te kunnen voldoen. SKH certificeert producten, processen en personen voor bedrijven en organisaties binnen de aandachtgebieden bouw, bosbouw, veiligheid en industrie. Zij vindt het voor een betrouwbaar en transparant certificatieproces van wezenlijk belang dat betrokkenen onafhankelijk/onpartijdig zijn van de bedrijven die certificatie wensen.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X