20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

De Groot Vroomshoop bouwt wooncommunity

ENSCHEDE – Op 7 juni ondertekenden wooncorporatie Domijn en De Groot Vroomshoop het contract voor de bouw van 185 appartementen en 17 woon-werkstudio’s op de Performance Factory in het centrum van Enschede. De bouw start aan het einde van het jaar. Een bijzonder project omdat het gebouw vooroploopt op het gebied van duurzaamheid. En het een unieke plek en woonomgeving in Enschede biedt voor starters op de woningmarkt. Twee vliegen in één klap.

De Groot Vroomshoop bouwt sinds 1927 al met hout en introduceerde prefab bouw in serie. In dit project werkt De Groot Vroomshoop daarnaast samen met Goossen Te Pas. “We hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke visie op dit duurzame bouwproject”, aldus Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn. “Bij het uitwerken van de plannen wilde Domijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Zo bouwen we de appartementen straks op uit massief houten modules die in de productielocatie in Enschede worden gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor een relatief snelle bouw. Maar het is ook een veel minder vervuilende grondstof. Ook op het vlak van logistiek is modulebouw veel duurzamer. Er hoeven bijvoorbeeld veel minder busjes en vrachtwagens naar de bouwplaats te rijden. En omdat de productielocatie op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats staat, is de rit van de vrachtwagen die de prefab delen en houten modules vervoert maar heel kort. En ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen.” Tot slot worden er duurzame gevelpanelen gebruikt, die heel efficiënt geproduceerd worden en ook geschikt zijn voor hergebruik.

Verbinding

Het appartementengebouw is het sluitstuk van de Performance Factory op een markante locatie in hartje Enschede. De appartementen en woon-werkstudio’s zijn voor afstudeerders en starters op de woningmarkt. Waarbij in het gebouw nadrukkelijk de koppeling wordt gelegd tussen wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen, die een aanvulling zijn voor de Performance Factory en de wooncommunity. Dat maakt de doorloop vanuit de stad naar de Performance Factory nog aantrekkelijker voor publiek.

Woonvisie

In de woonvisie van gemeente Enschede staat dat het aantrekken en vooral behouden van getalenteerde studenten en starters op de arbeidsmarkt de grootste opgave van Enschede en de regio is. Op dit moment zijn er niet voldoende appartementen voor deze doelgroepen in de stad. Met de ontwikkeling van de wooncommunity speelt Domijn hier op in. Gemeente Enschede juicht het plan toe en is een belangrijke partner.

Start van de bouw

Op de voormalige parkeerplaats zijn in de afgelopen periode diverse (bodem)onderzoeken gedaan. En op dit moment zijn de voorbereidende grondwerkzaamheden nog in volle gang. Naar verwachting start aan het eind van dit jaar de bouw en wordt de wooncommunity begin 2024 opgeleverd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X