22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Creatieve ontwerpen van duurzaam hout

BOXTEL – Studenten van de creatieve vakschool SintLucas werkten de afgelopen maanden aan projecten voor meer binding in de nieuwe Eindhovense wijk Buurtschap te Veld. In opdracht van Medite Smarply ontwierpen ze uiteenlopende concepten met duurzaam houtplaatmateriaal van de fabrikant uit Ierland.

 

Negen studenten presenteerden hun eindprojecten. Hier zaten bijzondere creaties bij om het abstracte begrip ‘buurtbinding’ een tastbare vorm te geven. Een student ontwierp een wensboom, maar er zaten ook studenten bij die bijvoorbeeld een puzzel of spel creëerden voor de toekomstige bewoners. De studenten hebben gewerkt met verschillende types MDF-materiaal: Medite Premier, Medite Clear en Medite MR. De school en het bedrijf zijn momenteel in gesprek over een vervolg van het succesvolle project.

 

De samenwerking met SintLucas was onderdeel van ‘Medite Makes It Real’. Met deze campagne daagt de fabrikant makers uit om aan de slag te gaan met duurzaam plaatmateriaal MDF. Het bedrijf maakt zich niet alleen hard voor grenzeloze creativiteit, maar ook voor duurzaamheid. Daarom geeft het de nieuwe generatie creatievelingen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen met duurzame materialen. Het Ierse bedrijf vond die creativiteit bij de Eindhovense studenten.

 

Volgende stappen

De samenwerking met SintLucas geeft uiting aan Medite Smarply’s ambitie. Het hele creatieve proces en de eindresultaten zijn opgenomen en gedeeld via verschillende kanalen. Om zo andere makers te inspireren en uit te dagen. Zowel Medite als de docent en studenten van SintLucas zijn blij met het uiteindelijke resultaat. Beide partijen sluiten een mogelijke opvolging van de samenwerking volgend jaar ook niet uit.

Henny Henderson, salesmanager bij Medite Smartply, was aanwezig bij de eindpresentaties. “Ik ben onder de indruk van de manier waarop de studenten de opdracht hebben geïnterpreteerd en waarop ze de verschillende producten hebben bewerkt. Het materiaal gaf ze veel vrijheid en ik zie zeker potentie om een paar ideeën van de studenten verder uit te werken”.

Rene Siebum, docent bij SintLucas, blikt enthousiast terug op het project: “We zijn de samenwerking gestart om te werken met een mooi materiaal, maar ook omdat we duurzaamheid binnen het SintLucas als Buurtschap te Veld erg belangrijk vinden. Medite bleek hier een perfecte match vanwege hun duurzame productie. Het is voor ons een enorm rijke ervaring om die drie factoren samen te brengen in één project. Ik houd van dit soort praktijkopdrachten omdat studenten met alles rekening moeten houden. De opdracht, de eigenschappen van het materiaal en de bewerkingen die mogelijk zijn. Ze hebben in een korte tijd echt mooie resultaten neergezet.”

Lonneke, een van de SintLucas-studenten die aan het project werkte: “Ik wist vrijwel direct wat ik wilde maken om de bewoners van Buurtschap te Veld met elkaar te verbinden. Tijdens het proces leerde ik werken met het materiaal, waardoor ik tot een nog tien keer beter eindproduct ben gekomen dan dat ik oorspronkelijk voor ogen had.”

 

MDF Community

Om de vele mogelijkheden van MDF te laten zien heeft Medite Smartply een online MDF-community opgezet die enthousiastelingen uitnodigt om werk te delen, inspiratie op te doen en zelfs prijzen te winnen: www.meditemakesitreal.com

________________________________________

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X