8.6 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

50 jaar Ligna

HANNOVER – Ligna viert in 2025 haar 50-jarig jubileum. Tijdens het hoogtepunt van de oliecrisis in 1975 ontstond ’s werelds belangrijkste handelsbeurs voor de houtbewerkings- en houtverwerkingsindustrie vanuit de Hannover  Messe onder auspiciën van de toenmalige Fachgemeinschaft Holzbearbeitungsmaschinen im VDMA e. V. (Vereniging voor houtbewerkingsmachines).

 

De oorsprong van Ligna gaat terug tot 1950, toen het de eerste ‘Woodworking Machinery Group Show’ was op de ‘Duitse Industriebeurs in Hannover’, die 2.780 vierkante meter besloeg. In 1955 groeide de oppervlakte tot 8.000 vierkante meter, en in 1965 was al 22.500 vierkante meter bezet.

Zwaargewicht

Van 28 mei tot 3 juni 1975 vierde LIGNA zijn première in Hannover als een onafhankelijke “Internationale Vakbeurs voor Machines en Apparatuur voor de Houtbewerkingsindustrie”. Op het evenement waren 720 exposanten aanwezig, waarvan 50 procent uit het buitenland, op een oppervlakte van 60.000 vierkante meter. Sindsdien is Ligna uitgegroeid tot een gevestigd en baanbrekend evenement binnen zijn sector, dat zowel exposanten als bezoekers trekt. Het wordt algemeen erkend als een zwaargewicht in de kapitaalgoederenindustrie binnen de context van internationale handelsbeurzen.

Veerkracht

Bijzonder uitdagend zijn de algemene voorwaarden voor Ligna’s jubileumjaar 2025. De industrie kampt met economische problemen, zoals een daling van het aantal bestellingen als gevolg van stagnatie in de bouwsector, afnemende verkopen, kostendruk, werktijdverkorting, een tekort aan geschoolde arbeidskrachten, banenverlies en de implementatie van nieuwe wettelijke voorschriften voor de bevoorrading, ketens en de circulaire economie. Door de geschiedenis heen is Ligna beschreven als een anker in tumultueuze tijden en als economische barometer. Deze veerkracht werd duidelijk in 1985 toen, geconfronteerd met een soortgelijke situatie, de slotaankondiging een citaat bevatte dat resoneerde met de huidige stand van de industrie: ‘Door de gepresenteerde innovaties zal Ligna Hannover 1985 een blijvende impact hebben op de verkoopontwikkeling van de houtindustrie in de komende weken en maanden. Het zal een belangrijke pijler worden van de binnenlandse industriële economie, die momenteel verzwakt is door de vertraging van de vraag in de bouwsector.’

Technologie en gemeenschapszin

Zoals verklaard door de organisatoren van Ligna, Deutsche Messe AG in Hannover, en VDMA Holzbearbeitungsmaschinen e. V. in Frankfurt am Main blijft de vakbeurs kort voor zijn 50-jarig jubileum twee belangrijke aspecten belichamen: de technologische innovatiekracht van de hele industrie en een gevoel van gemeenschapszin. Samen met de exposerende bedrijven ondergaat Ligna een constante evolutie, waarbij ze standvastig door crises navigeert, vooruitgang vormgeeft en actief bijdraagt ​​aan de toekomst.

Over Ligna

’s Werelds toonaangevende vakbeurs voor de houtbewerking en houtverwerkende industrie wordt gezamenlijk georganiseerd door Deutsche Messe en VDMA Woodworking Machinery. Het presenteert het volledige assortiment producten en diensten voor de primaire en secundaire industrie – gereedschappen, machines en systemen voor maatwerk- en massaproductie, oppervlaktetechnologie, productie van houtpanelen, zagerijtechnologie, energie uit hout, machinecomponenten en automatiseringstechnologie, evenals machines en systemen voor bosbouwtechnologie. De volgende editie van Ligna vindt plaats van 26 tot en met 30 mei 2025.

Meer informatie:

www.ligna.de

- Advertisement -

Laatste nieuws

X