17.6 C
Apeldoorn
vrijdag 19 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Wordt Nederlandse linde Europees kampioen?

MAASNIEL – ‘Ik ben Tilia. Een levendige, moderne vrouw in de bloei van mijn bestaan. Nog maar 150 jaar jong. Geworteld in mijn lokale gemeenschap reik ik de hele wereld de hand, met mijn eigen, unieke Instagram-account. Meer dan drieduizend volgers van Londen tot Teheran volgen mijn reis door de seizoenen, foto na foto. Geplant aan het begin van de Industriële Revolutie voel ik mij betrokken bij het klimaat. Ik eet geen vlees, ik vlieg niet, ik neem zelfs CO2 op. Ik ben klimaatbestendig en geweldig voor de biodiversiteit. Ik leef en adem voor toekomstige generaties, #ikbentilia’.

‘I am Tilia. Ik ben Tilia’. Met deze slogan bindt SBNL Natuurfonds, samen met de beheerder van de boom, Maarten van Essen, de Europese strijd aan om de titel Tree of the Year. De zomerlinde (Tilia platyphyllos) in de tuin van de voormalige pastorie in Maasniel is de Nederlandse inzending voor deze verkiezing. Deze linde werd vorig jaar in oktober, na een nationale stemronde, met ruim 4.300 stemmen verkozen tot De Boom van het Jaar 2021.

Zestien landen

De Europese verkiezing Tree of the Year wordt sinds 2011 jaarlijks georganiseerd door de European Partnership Association. Inmiddels nemen in totaal zestien landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. De verkiezing beloopt de hele maand februari 2022. Vanaf 1 februari kan iedereen wereldwijd een dubbele stem uitbrengen: één op het eerste land van zijn keuze en een tweede stem op een ander land. Dit om te voorkomen dat landen met veel inwoners automatisch in het voordeel zijn.

Omdat de Limburgse linde met 150 jaar een relatief jonge boom is (in vergelijking met de meeste andere Europese kandidaten) is ervoor gekozen Tilia te profileren als boom van de toekomst. De boom heeft een eigen Instagram-account met inmiddels meer dan 3.300 volgers en is daarmee uniek in de wereld. Daarnaast levert de boom een geweldige bijdrage aan de uitdagingen van vandaag en de toekomst: ze neemt CO2 op om klimaatverandering tegen te gaan, is klimaatbestendig en biedt onderdak aan talloze zoogdieren, vogels en insecten.

De Europese verkiezing Tree of the Year is te vinden via: www.treeoftheyear.org en www.deboomvanhetjaar.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X