DELFT – ‘Combinisme: integraal architectonisch denken. Aanzet tot een ruimtewetenschap (actie)filosofie’. Dat is de titel van het proefschrift waarop Max Visser woensdag 26 januari promoveerde. Volgens de promovendus was de discussie over CO2, stikstof en PFAS niet zo laat opgestart als er een Ruimtewetenschap had bestaan die vakdiscipline overstijgende thema’s als ‘wellbeing’, gezondheid, geluk, bestudeert.
De Technische Universiteit Delft, afdeling Bouwkunde, in de persoon van de promotor prof. dr. ir. arch. Sevil Sariyildiz, nodigde Max Visser uit als externe promovendus een studie te doen naar het spanningsveld tussen wetenschappen en praktijk en oplossingen aan te dragen voor de problemen in de wereld van vastgoed, bouw en ruimtelijke ontwikkeling. Op 26 januari promoveerde Visser op zijn proefschrift.
Afscheid van het ‘hokjes denken’
Visser vindt het na 35 jaar praktijkervaring als architect, manager, adviseur en conceptontwikkelaar tijd worden de verschillende wetenschappen aan elkaar te koppelen, te Combineren, om de problemen van deze tijd goed te kunnen oplossen en zijn kennis over te dragen aan een jongere generatie. Volgens hem dienen we afscheid te nemen van het ‘hokjes denken’. Hij bedacht het concept, de theorie, ‘Combinisme’: het goede van alfa-, bèta en gamma-wetenschappen ‘smart’ combineren tot meer integrale duurzame oplossingen, met als doel een mooiere en betere wereld.
Het Combinisme hoeft zich niet te beperken tot de gebouw omgeving. De theorie kan ook benut worden in onder andere de politiek om de tegenstelling tussen links en rechts trachten te overbruggen en oplossingen te bieden voor tegenstellingen tussen bijvoorbeeld arm-rijk, westers-oosters, realisme-idealisme, individu-collectief, oud-jong.
Het proefschrift roept een ieder op ‘Combinistischer’ te worden en samen te gaan werken aan de realisatie van meer ‘wellbeing’ oplossingen. Een combi van een proefschrift en een manifest.
Voor meer info: zie www.combinisme.com en www.decoobraa.eu.