19.2 C
Apeldoorn
maandag 20 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Voortgang European Tree Technician (ETT) project in Europa

APELDOORN – Het Europese Erasmus Project ‘Promotion and Alignement of European Tree Technicians (ETT) Qualification in Europe’ loopt nu anderhalf jaar. De aanleiding van dit Europese project is dat er verschillen waren ontstaan in de wijze waarop ETT’ers opgeleid en geëxamineerd worden in Europa. Het doel is om de ETT certificering in Europa verder te harmoniseren en het curriculum te moderniseren aan de hedendaagse eisen die het vakgebied stelt. Daarnaast krijgen landen ondersteuning in de implementatie van de certificering en de opleiding.

 

Praktijk Centrum Bomen is uitgenodigd om in dit project mee te participeren als consultant. Willem van Delft zit namens PCbomen in het Europese project. “Door de toenemende vraag naar kennis op het gebied van nieuwe ontwikkelingen zoals klimaatadaptatie en nieuwe inzichten in het boombeheer zijn de ETT-opleiding en het examen bij PCbomen de afgelopen jaren al meebewogen. Met onze kennis willen wij graag andere landen ondersteunen bij de implementatie van de ETT-certificering en onze expertise inbrengen bij alle fases in het project”, aldus Van Delft.

Geschiedenis

Naast het succesvolle European Tree Worker (ETW) programma heeft het ETT programma binnen 15 jaar in veel Europese landen voet aan de grond gekregen. Het eerste examen werd in 2004 in Duitsland afgenomen, Nederland volgde een jaar later. Na het examen is men in staat om, naast vakinhoudelijk, ook communicatief, proces- en projectmatig te kunnen opereren.

Doelstellingen

Het Europese Erasmus Project heeft drie doelstellingen opgesteld. Allereerst moet er een inventarisatie komen  van de bestaande opleidingscurricula en examens in Europa. Het tweede doel is het moderniseren van het European Arboricultural Council (EAC) ETT curriculum aan de huidige eisen. Verder moet op basis van het vernieuwde curriculum een concrete invulling gemaakt worden voor harmonisatie van de examens. En het laatste doel: het maken van een heldere gemoderniseerde studiegids en trainingssyllabus.

Nederland en Duitsland zijn tot op heden leidend in het aantal gecertificeerde ETT’ers. Veel andere landen hebben de eerste stappen gezet, maar zijn nog volop in ontwikkeling op het ETT niveau. Daarom zal er een studiegids en een trainingssyllabus gemaakt worden die deze landen kan ondersteunen in de ontwikkeling van het ETT nationaal.

Resultaten

Het project moet de volgende resultaten opleveren: een gemoderniseerd en geüpdatet ETT curriculum, een heldere examenstandaard voor alle deelnemende landen en documentatie om landen te ondersteunen.

De EAC is naast PCbomen ook één van de partners. Zij zullen als certificaathouder er voor zorgdragen dat de resultaten in het project worden overgenomen in de bestaande ETT-systematiek en worden verspreid binnen de lid landen. Het project wordt ondersteund door het Europese Unie Erasmus+ Fonds en heeft een looptijd van drie jaar.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X