20.8 C
Apeldoorn
donderdag 20 juni 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Verkiezing European Tree of the Year

De Utrechtse Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd heeft een negende plaats behaald bij de Europese verkiezing Tree of the Year. De bijna 250 jaar oude eik kreeg van het Nederlandse en Europese publiek 8.616 stemmen. De Poolse eik Fabrykant won de verkiezing met 45.718 stemmen en mag zich nu een jaar lang de Europese Boom van het Jaar noemen.

 

De Slowaakse Drakeneik werd tweede met 18.198 stemmen. De Oekraïense appelboom ‘Kolonie van Krolovets’ werd derde met 14.219 stemmen. Aan de Europese boomverkiezing, die voor de dertiende keer werd gehouden en jaarlijks georganiseerd wordt door de Environmental Partnership Association, deden zestien landen mee. Oekraïne deed dit jaar voor het eerst mee. De volledige uitslag is terug te lezen op www.treeoftheyear.org.

 

Amelisweerd op de kaart
“Hoewel we natuurlijk op een betere klassering hadden gehoopt, hebben we toch veel bereikt”, vertelt Ton Cornelissen die de boom vorig jaar had aangemeld bij SBNL Natuurfonds. “Ik voel trots, als ik kijk naar de constructieve samenwerking binnen het campagneteam, de vele BN’ers die zich hebben ingezet en de massale belangstelling vanuit de pers. Amelisweerd staat weer op de kaart. De bewustwording over het belang van bomen is groter geworden. Ik ben blij dat SBNL Natuurfonds ons dat podium heeft geboden.”

 

Ambassadeurs
Een campagneteam van Utrechtse enthousiastelingen met een warm hart voor de bomen van Amelisweerd werkte de hele maand februari hard om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Ook BN’ers die een band hebben met Utrecht en het landgoed, zoals Maarten van Rossem, Claudia de Breij en Carice van Houten mengden zich in de strijd. Vanuit de pers bestond veel belangstelling. Onder meer Volkskrant, Trouw, Groene Amsterdammer, Vroege Vogels en regionale media besteedden aandacht aan de verkiezing. Op het Centraal Station van Utrecht werd de verkiezing op een van de grote schermen gepromoot.

 

De Boom van het Jaar 2023
De verkiezing van De Boom van het Jaar, een initiatief van SBNL Natuurfonds, gaat dit jaar het zesde seizoen in. Iedereen kan van 11 april tot en met 22 mei weer een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Dit kan legende zijn, een historisch verhaal of een boom met een bijzondere betekenis binnen de gemeenschap. Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden begin september bekendgemaakt. Van 4 september tot 16 oktober volgt de nationale stemronde, waarin iedereen kan stemmen op zijn favoriete boom. De uitslag volgt op 17 oktober.

Meer informatie is te vinden op www.deboomvanhetjaar.nl.

 

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X