22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Top vijf veilig stoken

WEESP – Dagelijks vinden er vijf schoorsteenbranden plaats, waarvan de meesten in Noord-Brabant en Gelderland. Volgens Brandweer Nederland is het stoken van een kachel of haard een van de drie meest voorkomende oorzaken van brand in Nederland.

Leden van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zijn unaniem van mening dat de meeste schoorsteenbranden zijn te voorkomen. De warme maanden zijn een goed moment om het rookkanaal en stookgedrag op orde te maken. De NHK geeft vijf tips.

Allereerst is het van belang om de kachel te laten installeren door een DE-gecertificeerde installateur. Verder is een periodieke veegbeurt van het rookkanaal belangrijk. Een goed geïsoleerd rookkanaal is belangrijk, omdat daarmee een te snelle afkoeling van de rookgassen wordt voorkomen. En verder tipt de NHK om ‘grootmoeders kacheltje’ bij het oud ijzer af te leveren. Deze oude kachels leveren te veel uitstoot en overlast. En tot slot adviseert NHK om alleen hout of pellets te stoken. En dan het liefst met de Zwitserse stookmethode, waarbij het van boven af wordt aangestoken, zoals te zien is op dit instructiefilmpje.

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X