19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Tilburg wint Circulair Spelen Award 2022

TILBURG – Op dinsdag 21 juni werd de Circulair Spelen Award 2022 uitgereikt op speelplek Het Wandelbos in Tilburg, een prijs voor de mooiste speelplek die is gerealiseerd op basis van circulaire waarden. Wethouder Rik Grashoff nam namens de gemeente Tilburg de award in ontvangst, samen met marketing manager Ank Duteweert en adviseur Mark Kempen van Kompan.

Bij deze vierde editie van de Circulair Spelen-wedstrijd maakten maar liefst veertien speelplekken kans op de felbegeerde award. De twaalfkoppige jury bestond uit kinderen in de leeftijd van zes en zeven jaar. Niemand kan immers een speelplek beter beoordelen dan de gebruiker zelf. Dit jaar bleek de jury vooral te zoeken naar uitdaging. Met name de speelplekken waar geklommen en geklauterd kon worden waren favoriet, elementen die bij veel genomineerden aanwezig waren. Het kastelenthema van de bosrijke speelplek in Tilburg gaf echter de doorslag bij de kinderjury.

Circulaire waarden

Waar de jury zich niet van bewust was, is dat de award ook vanwege de circulaire waarden van de speelplek zeer verdiend is. “Bij de productie is gebruik gemaakt van consumentenafval zoals plastic tassen en petflessen. Andere delen van de speeltoestellen zijn weer gemaakt van 100 procent gebruikte visnetten”, licht Mark Kempen toe. “Zelfs de kleur van de blauwe delen van de toestellen komt door de visnetten.” Extra bijzonder aan deze speelplek is de eerste Nederlandse toepassing van 100% gerecycled textiel in de bevestigingspalen. Deze manier van afvalverwerking in speeltoestellen is uniek volgens Kompan. “Gemeente Tilburg heeft met deze speeltoestellen de absolute primeur”, vertelt Kempen. “Tilburg is van oudsher een textielstad. Door gebruikt textiel te verwerken in de speeltoestellen maakten we ook een knipoog naar de gemeente.’

Speelplekken hoog op de agenda

Wethouder Rik Grashoff is erg blij met de prijs. “Ik vind het een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen. In ons beleid wordt veel aandacht besteed aan de speelplekken in onze gemeente. Door de hele stad zijn we bezig om de in totaal zeventig speelplekken op te knappen of te vervangen. Deze plek is wel één van de iconen. Met het oog op de toekomst is circulariteit één van onze speerpunten, maar wel vanuit praktisch oogpunt; doe de dingen die kunnen.” Ank Duteweert vindt de award voor de gemeente Tilburg terecht: “Als er één gemeente is waar de kwaliteit van speelplekken hoog op de agenda staat, dan is het Tilburg wel. Onze toestellen zijn duurzaam en circulair, maar daarom zijn we ook niet de goedkoopste. Dat Tilburg bewust deze keus heeft gemaakt zegt een hoop.”

Het Wandelbos

De bekroonde speelplaats bevindt zich midden in het stadsbos, een uniek stuk groen midden in de stad. Het maakt onderdeel uit van het groene netwerk Stadsbos 013. Ouders komen hier graag op vrije momenten met hun kinderen om er te picknicken terwijl de eekhoorns voorbij schieten. Om de speelplek toegankelijk te maken voor iedereen, is er ruim aandacht besteed aan inclusiviteit, met speelwaardes op alle niveaus en (op korte termijn) een verhard pad voor de bereikbaarheid. Het belangrijkst is echter wat de gebruikers er zelf van vinden. “De reacties zijn sinds de opening van de plek overweldigend”, verzekert Kempen. Dit blijkt ook uit de Facebookpagina van de speeltuin waar lovende recensies worden achtergelaten.

Meer aandacht voor spelen in de openbare ruimte

De Circulair Spelen Award is bedoeld om spelen in de openbare ruimte een ‘speels’ duwtje in de rug te geven. Buiten spelen heeft grote sociale, maatschappelijke en gezondheidsvoordelen. Toch wordt het belang van spelen in de openbare ruimte niet altijd voldoende onderschreven, zo blijkt uit onderzoek. Met deze award willen we gemeenten en speelbedrijven belonen die innovatief zijn en durven te investeren in een speelse openbare ruimte.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X