19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

The Natural Pavilion op Floriade Expo 2022: innovatief biobased bouwen

ALMERE – The Natural Pavilion is een bijna 100 procent biobased, circulair inspiratiepaviljoen dat volledig demontabel is en op een andere plek in een andere configuratie weer kan worden opgebouwd. Op 14 april opende het Rijksoverheidspaviljoen op de Floriade 2022 Expo in Almere haar deuren voor het publiek.

Het Rijksoverheidspaviljoen is ontworpen voor de Floriade Expo 2022, dat in het teken staat van de ruimtelijke opgave in Nederland; de energie- en grondstoffentransitie, het oplossen van het woningtekort, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie. The Natural Pavilion is een toonbeeld van innovatief biobased bouwen en draagt bij aan de verspreiding en opschaling van biobased oplossingen.

Het bouwconcept is eenvoudig maar ingenieus en bestaat uit twee hoofdelementen. Als eerste: een elegant raamwerk van houten balken van inheems hout als constructief helder casco, waarvan de modules onderling verbonden met een universele verbindingsknoop van gerecycled staal. Het tweede hoofdelement is een flexibele invulling van het raamwerk met biobased en hergebruikte materialen als CLT vloeren, biobased wanden of kozijnen met hergebruikt glas, waarmee elke gewenste ruimte kan worden gecreëerd en kan worden voldaan aan specifieke randvoorwaarden, zoals geluidstechnische of brandtechnische eisen.

Milieu-impact

De milieu-impact van het paviljoen is minimaal door de combinatie van biobased en circulaire materialen, het minimaliseren van materiaalgebruik, een lichte, houten paalfundering en integratie van groen in het gebouw. Het raamwerk en de wandelementen zijn ‘plug and play’ gefabriceerd in de werkplaats, waardoor de CO2-emissie zeer laag is. Het paviljoen laat zien dat op industriële schaal in hoog tempo circulaire, biobased en energieneutrale woningen, scholen en kantoren kunnen worden ontwikkeld met toepassing van allerlei vormen van groen.

De Floriade Expo 2022 in Almere is geopend van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X