19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Shou Sugi Ban presenteert gebrande gevelplank

LEERSUM – Zwarthout½Shou Sugi Ban, Europees markleider in de traditionele Japanse brandtechniek, presenteert met trots de eerste projecten bekleed met Yoroi, een gebrande bamboe gevelplank. Bijzonder aan dit nieuwste product is dat het zeer geschikt is voor projecten waar brandklasse B is vereist, zoals openbare gebouwen, hoge gebouwen en vluchtwegen.

Yoroi is het eerste diepgebrande product op de markt dat is gemaakt van bamboe. Dit FSC-gecertificeerde materiaal van Moso Xtreme wordt in de eigen werkplaats in Leersum gebrand door de brandmeesters van Zwarthout ½ Shou Sugi Ban. Door de planken met een zeer hoge temperatuur en laag zuurstofgehalte in de ovens te branden, worden makkelijk brandbare vezels aan het oppervlak verkoold. Hierdoor bevat de koollaag een extra brandwerende werking wanneer er opnieuw vuur bij komt. Omdat er geen chemicaliën worden toegevoegd om de brandwerende eigenschappen te verbeteren, kan er tijdens de levensduur geen uitloging plaatsvinden. Door langdurig te testen is aangetoond dat de brandklasse B in stand blijft gedurende de levensduur zonder dat er periodiek onderhoud nodig is. Dit is allemaal vastgelegd in officiële testrapporten en bijbehorende certificaten.

Montage van het gebrande hout bij het Christiaan Huygens College in Eindhoven.
Montage van het gebrande hout bij het Christiaan Huygens College in Eindhoven.

Inmiddels zijn de eerste projecten gerealiseerd in binnen- en buitenland. LIAG architecten heeft in Eindhoven voor Yoroi gekozen om de gevels van de technische ruimtes van het Christiaan Huygens College te bekleden. Ongeveer 900 vierkante meter Yoroi is op de drie technische ruimtes toegepast. Naast de brandklasse telde toekomstig onderhoud ook sterk mee in de keuze voor Yoroi.

Natrufied Architecture heeft Yoroi toegepast voor drie appartementengebouwen op IJburg, Amsterdam. Ook hier speelde, naast de brandklasse B, de uitstraling en toekomstig onderhoud een belangrijke rol in de overweging om Yoroi toe te passen. In het buitenland zijn de eerste projecten inmiddels ook gerealiseerd, waarbij Yoroi onder andere is toegepast als interieurafwerking van een horecagelegenheid in Parijs.

Bert Kattenbroek, general manager van Zwarthout l Shou Sugi Ban: “Met Yoroi als brandklasse B product, kunnen wereldwijd nog meer architecten kiezen voor onze Yoroi. De markt voor natuurlijke gevels groeit en de regelgeving verlangt voor steeds meer gebouwen een brandveilige gevel.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X