6.4 C
Apeldoorn
zaterdag 20 april 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Productiegroei machinebouw verwacht in 2023

De VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers) verwacht dat de productie in de machinebouw-industrie dit jaar met negen procent zal groeien tot een volume van 15,5 miljard euro. Dat is nominaal slechts tien procent onder het recordresultaat van 2018.

 

Franz-Xaver Bernhard, voorzitter van de VDW, deed deze voorspelling tijdens de jaarlijkse persconferentie. “We hebben de gevolgen van de pandemie grotendeels overwonnen. Dat blijkt uit de groei van de productie en de orderniveaus, die maar net onder het recordresultaat van 2018 liggen”, aldus Bernhard.

 

De industrie is het huidige jaar ingegaan met een aanzienlijke orderportefeuille. Hoewel de kloof tussen orders en verkoop momenteel kleiner wordt, meldt het Duitse federale bureau voor de statistiek nog steeds een orderachterstand van twaalf maanden voor de machinebouw-industrie. “Dit betekent dat bedrijven goed gepositioneerd zijn om een eventuele terugval in orders in de eerste helft van 2023 te doorstaan, zoals de meest recente cijfers suggereren”, legt Bernhard uit. De bezettingsgraad stijgt ook gestaag en kwam in januari weer uit op 91,1 procent. Uit de laatste VDMA flash-enquête van begin december blijkt dat 45 procent van de machinebouw fabrikanten voorzichtig optimistisch is over het lopende jaar.

 

Wereldwijde ontwikkelingen 

Macro-economisch gezien is de prognose gebaseerd op de veronderstelling dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt. De energie- en grondstoffenprijzen beginnen nu weer te dalen. De opheffing van de covid-beperkingen in China, de grootste markt, zal de handel stimuleren. Ook andere Aziatische landen zoals India en de ASEAN-regio dragen bij aan de groei. De wereldwijde investeringen stijgen voor het derde achtereenvolgende jaar, zij het minder dynamisch dan in de twee voorgaande jaren. De machinebouwers profiteren hiervan. (Bron: V&A)

- Advertisement -

Laatste nieuws

X