19.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 mei 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hybride Nederlandse Rondhoutveiling trekt steeds meer deelnemers

ARNHEM – 836 Kuub hout, van 43 verschillende houtsoorten, ging zaterdag 25 februari onder de hamer van veilingmeester Alexander Pechtold. In totaal waren er 317 kavels die op vier na allemaal van eigenaar veranderden tijdens de 27e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling. De gemiddelde prijs van het hout lag dit jaar iets onder de topjaren 2021 en 2022, op € 258,66 per kuub. Ieder jaar zien we weer meer nieuwe deelnemers aan de veiling, vooral online.

Er waren vooral heel veel mooie kavels eik en iep dit jaar. De stammen met de hoogste gemiddelde prijs waren dan ook niet toevallig een zomereik (kavel 38) en een iep (kavel 150). Beide gingen weg voor € 800 per kuub. Ook de zwarte noot, een gewilde soort voor meubelmakers en houtkunstenaars, deed het als vanouds goed. De eerste kavel, nummer 1, bracht meteen een mooie start van de veiling. Deze flinke zomereik bracht € 750 per kuub op. Met een totale inhoud van bijna 9 kubieke meter een totale opbrengst van ruim € 6.500.
Projectleider Pieter Westerhof (Bosgroep Midden Nederland): “Zomereik blijft een gewilde soort met een gemiddelde prijs van 335,53 euro per kuub. De prijs van Amerikaanse eik is de laatste drie jaar behoorlijk stabiel met dit jaar een gemiddelde prijs van 151,36 euro per kuub. De prijs voor Douglas lag dan weer aanzienlijk hoger, ruim 30 procent, dan voorgaande jaren. Op zich vrij bijzonder vanwege de duidelijk prijsdaling in de markt. Voor kavel 306 werd zelfs een prijs betaald van 340 euro per kuub. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Deze stam heeft in totaal bijna 2000 euro opgebracht. De prijs voor iep lag dit jaar 35 procent lager dan in 2022. Ook acacia deed het wat minder; de gemiddelde prijs lag 15 procent lager dan in 2022. De prijs van es lag deze editie bijna 80 procent hoger dan in 2022. Kortom, het wisselt per boomsoort per jaar, maar de gemiddelden blijven hoog.”

Hybride veiling

Veilingmeester Alexander Pechtold moest zijn gedachten er goed bij houden, met zowel bieders in de aula van Yuverta als online. Dat betekende dat hij zowel de zaal in de gaten moest houden, alsook het scherm waar de online biedingen op verschenen. Ieder jaar zijn er  nieuwe deelnemers aan de veiling, vooral online. De verhouding online bieders / zaalbieders was ongeveer gelijk. Er waren bijna vijftig verschillende kopers van hout en een meervoud aan bieders en kijkers.

Herkomst kavels

Het aangeboden hout komt uit Nederlandse bossen, parken of lanen van onder andere particuliere landgoedeigenaren, terreinbeherende organisaties zoals Staatsbosbeheer en de Landschappen en gemeenten. De bomen zijn vaak slachtoffer van droogte, ziekte of storm; dood gegaan of instabiel geworden waardoor ze een gevaar vormden voor de omgeving. Daarnaast is er hout van dunningen uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen. In deze bossen wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit. De kavels hout van de Rondhoutveiling zijn net wat groter of dikker dan gebruikelijk, of ze hebben een bijzondere vorm of tekening. Daardoor zijn ze geschikt voor de Nederlandse Rondhoutveiling.

Aandacht voor Nederlands Kwaliteitshout

Elk jaar organiseren de Bosgroepen op de laatste zaterdag van februari de Nederlandse Rondhoutveiling. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. Het gaat om rondhout van bovengemiddelde kwaliteit dat wordt gebruikt voor bijzondere en duurzame toepassingen (meubelhout, restauraties, vloeren, kunstvoorwerpen, fijnhout etc.). Met deze veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout en de afnemers hebben keuze uit de mooiste en meest bijzondere kavels voor duurzame bestemmingen. De eindproducten gaan doorgaans nog generaties mee, waarbij ook de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft in het hout.
De volgende veiling vindt plaats op zaterdag 24 februari 2024.

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X