22.1 C
Apeldoorn
zaterdag 20 juli 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Perspectief voor de toekomst

ROSMALEN – Op 8 februari vond de Kennissessie Automatisering Massief Houtbewerking plaats in de vernieuwde showroom bij De Groot Bewerkingsmachines in Rosmalen. Al vroeg in de ochtend kwamen de eerste bezoekers binnendruppelen en deze konden meteen genieten van een overheerlijk ontbijt. Na een welkomstwoord van dagvoorzitter Roel de Vries, waar dieper werd ingegaan op de huidige uitdagingen en de te bespreken thema’s, was het tijd om de telefoons op stil te zetten en vragen gereed te hebben.

 

 

Het was aan Jeroen Vorstenbosch en André van der Ent om het programma af te trappen. Deze product- en processpecialisten voor de timmerindustrie, namen de bezoekers mee naar de werkplaats van de toekomst.  Allereerst deelden de specialisten hun visie op de toekomst. Waarna zij verbeteringen en innovaties voor het gehele bewerkingsproces doorliepen van afkorten tot opsluiten. Op een aantal momenten gingen de bezoekers net iets rechterop zitten. Dit was onder andere het geval toen de vernieuwingen in de Weinig Conturex werden besproken. Maar ook toen Jeroen inging op het automatisch belijmen en opsluiten van onderdelen door de Weinig Unipin 2000 lijm- en deuvelinschietautomaat in combinatie met de S&S Super automatische opsluitbank. Na de presentatie was het duidelijk welke grote maar ook kleine ontwikkelingen ervoor zorgen dat houtbewerkers meer én beter kunnen produceren.

Kennis vanuit de markt

Na de pauze, waarin bezoekers nog volop met elkaar in gesprek gingen over de eerdere presentatie, was het woord aan Juul van Roij. De opvolger van Timmerfabriek Frank van Roij, vertelde over de rijke geschiedenis van het bedrijf, de groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en hun visie op automatiseren. Per discipline waarin het bedrijf actief is werden de automatiseringsoplossingen besproken, zowel de huidige als de gewenste.

Een belangrijke boodschap die Van Roij de bezoekers wilde meegeven was dat de levertijd van de automatiseringsoplossing gezien moet worden als voorbereidingstijd. Met het delen van zijn visie op de toekomst, met een veranderende rol voor de ‘timmerman’, toename in houtbouw en de mogelijkheid tot 24 uurs productie, kwam een mooi gesprek tussen de bezoekers op gang.

Enorme rol voor software

De rol die software speelt bij automatisering is enorm. Oud nieuws voor Matrix Software. Zij hebben daarom de afgelopen jaren al volop doorontwikkeld aan hun oplossingen om timmerfabrieken snel en efficiënt te laten produceren. Branchemanager Hans Storms en accountmanager Martijn Ligtermoet lieten tijdens een live demonstratie van Matrix Project de mogelijkheden en nieuwste ontwikkelingen zien binnen hun softwareoplossing. Uit de vragen van de bezoekers bleek dat er genoeg interesse is vanuit de markt.

Softwarekoppelingen en automatisering

De snelst groeiende afdeling van De Groot, team Automation, had de eer om met hun presentatie de ochtend af te sluiten. Van het 20 koppen tellende team waren manager Automation Harld van Hattum en Automation specialisten Luuk Teurlinx en Stijn Münninghoff aanwezig.

Het verschil in hoe ‘vroeger’ werd geautomatiseerd en nu is groot. Automatisering is een onderwerp waar de branche niet onderuit komt, nu of in de toekomst. Macro’s, sequenties en aangepaste instrumenten worden steeds vaker toegepast en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dit geldt ook zeker voor het koppelen van ERP en Cad/Cam pakketten. Verschillende type pakketten en koppelingen kwamen voorbij.

‘Altijd en overal de meest recente informatie over jouw machines bij de hand’, de bezoekers leken op te veren bij deze woorden. De IoT-toepassingen van fabrikanten van De Groot zijn volop in ontwikkeling. De huidige mogelijkheden en kansen die deze platformen bieden zijn reuze en deze zullen alleen maar toenemen.

Een laatste onderdeel over het verkleinen van de kans op langdurige stilstand door cyberproblemen kwam binnen bij de bezoekers. Goed om te merken dat steeds meer bedrijven hier mee bezig zijn.

 

 

- Advertisement -

Laatste nieuws

X